Mit ehet egy vemhes nyúl?
Adj neki zöldséget, gyümölcsöt akár füvet vagy szénát is.
Tiszta víz pedig legyen előtte és majd iszik amennyi jólesik.
2011. jún. 6. 14:30
2/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm:) És mi az amit tilos ennie?
Nos amit tilos: (sajnos nincs nyulam, de tudok egy-két dolgot. :DD)
ami az embernek sem kellemes: citrom
krumpli
és ha jól olvastam néhány helyen: retek, és a karalábén kívül a többi "K" betűs ételek
2011. jún. 6. 18:28
előző vagyok
emberi ételek: nem jut eszembe sok dolgok
csoki, édesség, chips tésztál.. ezt azért nem szabad adni mert alapból nem egy nyuszinak való. (:
2011. jún. 6. 18:29
Adj neki tápot is, kell ilyenkor az energia. Halywood tápot javaslom, ami van Fressnapfban is, vagy érdeklődj hobbitenyésztőknél hogy ők mivel etetik az anyákat.
Vemhes nyúlnak nagyobb a táp adagja mint a "sima" nyuszinak, elosztva 2-2 evőkanálnyit adhatnál neki, ha törpéről van szó ( ennél nagyobb fajtának kicsit több kell).
2011. jún. 6. 20:43
6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!:)Nem baj hogy nincs nyuszid nagyon szívesen elolvasom amit tudsz róla:)
Sajnos az a gond hogy tegnap lett neki véve táp de nem eszi nincs hozzá szokva,hozzánk még csak most került.:)
7/12 A kérdező kommentje:
Ja és még valami ha zöldségeket adunk neki akkor vizet tényleg nem szabad? Mert úgy tudom hogy felpuffadhat,csak ha szárazat adunk neki akkor kell vizet adni.Meg vizes pl.:répát meg a répaszárat nem szabad adni csak ha megszárad?Na ez nem túl értelmes :D aki érti válaszoljon köszönöm!:)4
Répát adhatod nyugodtan. Friss zöldet - pl. füvet - csak fonnyasztva adj, ha még addig nem kapott és lassan szoktasd hozzá. Az is lehet, hogy azért nem eszi a tápot, mert melege van, vagy mert lassan ellik. A nyulaknál a vemhességi idő általában 28-32 nap. Szalmát is dobj be neki, hogy abból tudjon majd fészket csinálni.Ha nincs szalmád, a széna is jó, viszont faforgácsot ne használj!
2011. jún. 9. 19:54
9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm:) ÉS hogy zajlik a "szülés" :D
Semmi különös. A fészket általában pár nappal az ellés előtt szokta elkészíteni a nyuszi.Nekünk is van, de magát az ellést soha nem láttam, mert este amikor megnéztem még nem volt, reggel, meg már megvoltak a kisnyuszik. Ezt csak a mozgó szőrcsomóból láttam. Az első 1-2 napban nem szabad megfogni a kicsiket. Ha megszámolnád őket (érdemes, mert így mindig kitűnik, ha hiány van, nálunk pl.kifértek a rács lyukain és úgy kellett levadászni őket), akkor érdemes a kezedet bedörzsölni a szőrrel, vagy simizd meg az anyanyulat előtte. Nálam az utóbbi nem kivitelezhető, mert ebben az időszakban harapós kedvében van a nyuszim. Érdemes naponta, kétnaponta bekukkantani a fészekbe (aztán szépen visszatakarni az almot), mert sajnos előfordulhat elhullás. Ez még fontos: Jó, ha van elletőd, ahova a nyuszid megcsinálhatja a fészket. Ennek elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy legyen pereme, ami azt a célt szolgálja, hogy ne rántsa ki az anyanyúl a kölyköket, mikor kijön onnan. (Cicin csüngnek, és ez a perem "leszedi" őket. Kicsit furán tudtam leírni, de remélem érted!
2011. jún. 10. 21:56
Kapcsolódó kérdések: