Nekem most először van 2 nyulam. Pároztatni szerettem volna őket, és meg is próbáltam (felemeltem a lány nyúl fenekét. ) Rá is ugrott a fiú, de ilyen nagyon vinnyogó hangot adott ki! Ez természetes?
Mennyi idősek?
És nem, egyátalán nem normális. Nem kell pároztatni őket, csinálják ők maguktól. A kislány félt, és lehet, hogy fájt neki, ezért visított.
Akkor kezdjük az elejéről.
Amíg nem tudod, hogy mennyi idősek, addig ne pároztasd őket. Míg a nyuszik el nem érik az egy évest kort, addig valószínűtlen, hogy az alom kihordása után gondoskodni fognak a csemetéikről (olyan 4-5 hónaposan lehet őket először pároztatni, de nem érdemes ilyenkor kezdeni), inkább megeszik őket.
Felelőtlenség télen elkezdeni a nyúltenyésztést, kezdjétek tavasszal, mikor már langyos az idő, egy hónap alatt meg is születnek a nyuszikölykök.
A párzást nem szabad erőltetni, mert 99%, hogy ha a sokktól teherbe is esik, akkor is megeszi az ivadékokat ráadásul a kislány agresszívabb lesz.
Ha pároztatni akarjátok őket, akkor mind akettőnek nyugodtanak kell lennie, tehát kint is kell lenniük (nyilván melegebb napokon) a ketrecből, hogy levezessék a fölös energiákat. A megfelelő etetés, az energiák levezetése és az ellenőrzött szaporításuk jó minőségű alomhoz vezet. Ellenőrzött szaporítás az, mikor a két nyulat egymás mellett tartjátok, párszor összeengeditek de mindig ellenőrizvén őket. Nagy eséllyel össze fognak veszni (ezért kell őket kiengedi, hogy annyira ne legyenek gőzösek, hogy végezzenek egymással), majd egy-két nap után egymásra találnak (esetleg még aznap), párzanak. Párzás után a nőstényt ki kell venni, ha az agresszív viselkedést mutat a hím felé, vagy ha a hím üldözi a nőstényt. Egy stresszes nyúl nem ell jó almot, vagy halállal végződik.
A tenyészpárt mindig jól kell tartani, elég szénát kell biztosítani a nősténynek. Ha nőstény terhes, a saját szőréből és a szénából fészket készít. Ilyenkor a tartódobozt nyugodt helyre kell vinni és le kell fedni. Rengeteg zöldséget, szénát és jó minőségű tápot kell kapnia, illetve le kell vágni a hátsó és mellső körmöket.
Takarítani kell, viszont nem szabad a fészket bántani. Az ellésnél be lehet kukkantani, de meg pár órával utána is, de jobb, ha hagyjuk az anyai ösztönöket kibontakozni.
Ez kb a nyúltenyésztés eleje. Nyilván egyszerűbbnek festették le mások, de hát ők nem is tarthatnak igazán hatékony gazdaságot, ha ennyit nem tolmácsoltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!