Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Mit csináljak? A malacom nem...

Mit csináljak? A malacom nem hajlandó inni!

Figyelt kérdés
Nem rég vettem egy tengerimalacot,még kb egy hónapos. Ott van neki az itató,el is éri,de nem hajlandó inni. Próbáltam,hogy bekentem uborkával,odatartottam a szájához vizesen stb. De sehogysem akarta:( Vártam egy éjszakát,hogy hátha rájön,de vízszint ugyanott van. Mit lehetne tenni? Adjak neki kistálba?
2009. jan. 17. 07:30
 1/8 anonim ***** válasza:

Szia! Az én malacom is keveset iszik (majdnem 4 éves már). Főleg, ha uborkát, és egyéb, lédús dolgokat adok neki, akkor szinte egyáltalán nem érdekli a víz.

Lehetséges, hogy a Te malacod is azért nem iszik.

A kistálat nem javaslom semmiképp, tele fogja szórni forgáccsal, szénával, és olyan lesz az egész ketrec, mint egy háború sújtotta övezet.

2009. jan. 17. 08:53
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Igen,uborkát kapott,egy-két karikát. Lehet csak én aggódom túl,és nem szomjas:)
2009. jan. 17. 09:21
 3/8 anonim ***** válasza:

Azon felfogás, miszerint a tengerimalacnak nincs szüksége ivóvízre, téves. Meglehetősen nehéz megítélni, mennyi zöldféléből, gyümölcsből származó nedvtartalom fedezné a napi folyadékszükségletét, melyet nagyban befolyásol testsúlya és a környezet hőmérséklete, páratartalma is. Éppen ezért mindig tartsunk a tengerimalac előtt vizet.

A legjobb választás egy önitató. Könnyen megtanítható ennek használatára, így a víz mindig tiszta marad. Az önitatók közül a fémcsőrűt válasszuk, ezek közül a legjobb a duplagolyós szelepű, melynél biztosak lehetünk abban, hogy nem csöpög. Az üvegcsőrű itató könnyen eltörhet.

Ha nincs lehetőségünk önitatót vásárolni, egy vastagabb és nehezebb tálat tegyünk eléje. A tengerimalacnak különös tehetsége van arra, hogy a tálakat bepiszkolja és/vagy feldöntse.

Sosem ivott a tengerimalacod vizet? A legjobb megoldás, ha eltanulhatja egy másik malactól, amely rendszeresen fogyaszt vizet (ugyanez érvényes az újonnan bevezetett élelemre is, egy tengerimalac gyorsabban elfogadja az ismeretlen táplálékot, ha egy másik jóízűen fogyasztja). Ha nincs ilyen társa, az első napokban fecskendőből kell itatnod (ezekben a napokban akár egy kis szőlőcukrot is feloldhatsz a vízben), vagy az önitató csőrét kell gyakrabban a szájához vinned. Ezt nyalogatva hamar megtanulja, hogyan kell használja, s később egyedül is inni fog.

Nagyon fontos, hogy az újonnan vásárolt tengerimalac előző étrendjét ismerjük, így nem változik hirtelen (a felelősségteljes tenyésztő/állatkereskedő pontos utasításokat ad).

Indokolt esetben úgy változtassunk étrendjén, hogy egy hétre való, a tengerimalac által megszokott eleséget vásárolunk, s az új eleséggel keverve a korábbit fokozatosan csökkentjük.

Általában a tengerimalac minden, az étrendjében és a környezetében történő gyökeres változásra érzékeny. Ezeket a változásokat legtöbbször stresszként éli meg. Ilyenkor szervezete kiszolgáltatottabbá és sebezhetőbbé válik. Ha a számára ismeretlen élelmet lassan, fokozatos vezetjük be az étrendjébe, és megfelelő, stabil környezetet biztosítunk a számára, számos betegségtől megóvhatjuk.

A vadon élő tengerimalac a nap legnagyobb részét táplálék után való kutatással tölti. A háziasított malacnál a mozgás mellett a széna rágcsálása is pótolja ezt a hiányt.

2009. jan. 17. 09:29
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen,ezt én is elbírtam olvasni...
2009. jan. 17. 10:35
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem a nyulakkal volt ilyen bajom:) A kicsi előbb tanulta meg, így a másik is rászokott.

De az segítene, ha az önitató tetejét, kicsit lazábbra vennéd, hogy épp csak csöpögjön. (Rendszeresen kell ilyenkor a vizet cserélni, meg felszórni a kerecet, nehogy megfázzon a malac).

2009. jan. 17. 10:36
 6/8 anonim ***** válasza:

Vannak olyan malackák akik jobban szeretnek tálból inni. Sokkal kevésbé higiénikus, de érdemes kipróbálnod hogy azt szereti-e. Mellesleg ha nagyon sok víztartalmú zöldséget adsz, ahogy te is sejted nem iszik annyit.

Tudom hogy hülye kérdés, de ellenőrizted, hogy működik-e az itató? Néha beragadnak. Az én malackáim változó vízigényűek. Van egy olyan aki egy ültő helyében megissza az önitató teljes tartalmát és még kérne..van aki meg az átlagnál kevesebb vizet igényel. persze a semmi nem jó.

Kérlek írj egy választ, hogy sikerült-e már innia a cocidnak!

2009. jan. 23. 01:01
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ mindenkinek. A malacom már pár napja rájött az itatóra.:):) Ugyan nem iszik sokat,de iszik,és ez a lényeg.:)
2009. jan. 23. 13:06
 8/8 anonim ***** válasza:
Adj neki kistálba, de ne túl sokat, ugyanis a tengerimalacoknál és a hörcsögöknél gyakran előfordul, hogy a víztől összeragadnak a beleik, és így az állat elpusztul. Egyébként ők általában kinyerik az elegendő folyadékot a táplálékukból.
2009. ápr. 4. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!