Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » 2 tengerimalackánk nem akarja...

2 tengerimalackánk nem akarja enni szénát. Mitől lehet?

Figyelt kérdés

Nem nagyon akarják enni a szénát. Eszegetik, de nem úgy mint eddig. Viszont a zöldségért, gyümölcsért jeleznek. Azt várják és azt megeszik. Szerintem akármennyit megennének. Mitől lehet ez?

Tápot reggel-este kapnak azt is elfogyasztják, csak a szénával van ez. Kb.egy fél nap alatt fogy el az a széna mennyiség ami ezelőtt 1óra alatt.

dec. 27. 11:55
 1/5 anonim ***** válasza:
77%

A tengerimalac tünetrejtő állat, ami annyi jelent, hogy gyakorlatilag addig nem mutatnak tüneteket, amíg nem haldokolnak, mivel kistestű zsákmányállatként gyengének mutatkozni egyenlő a biztos halállal.

Mondanám, hogy esetleg túl sok zöldséget-gyümölcsöt kapnak, de gondolom eddig sem kaptak kevesebbet és mégis szénáztak, vagyis valami más oka van a viselkedésnek. A válogatás önmagában még nem életveszélyes állapot, de betegségre figyelmeztethet. Mindenképp érdemes lenne őket elvinni kisemlősökhöz értő egzotikus szakállatorvoshoz, de én sűrűbben mérném a súlyukat is és figyelném a tendenciát. Heti kb. 5% ingadozástól még nem megyünk falnak, de ha kicsit is, de folyamatosan csökken a súly az már betegség jele. Jelen esetben én akár 1-2 naponta megmérném a súlyukat egy konyhamérleggel és feljegyezném, hogy lássam a változást.

Egyébként egészséges tengerimalac súlyát is érdemes hetente megmérni. Tünetrejtő állatok, de olyan tüneteket mutatnak, mint a fogyás, ebből igen hamar észre lehet venni egy-egy betegséget és hidd el, ha időben kerül orvoshoz, akkor a felépülési esélyei is jobbak és a kezelés is olcsóbb, mint egy sűrgősségi beavatkozás. A sürgősségi beavatkozást úgy értsd, hogy egyes esetekben mire bágyadt, étvágytalan lesz az állat, már leépültek a belső szervei és az orvosnak nem könnyű ezt kezelni, ráadásul határos időn belül, mert megfelelő kezelés nélkül akár néhány órán belül az állat halálát okozhatja egy-egy látványos tünet.

dec. 27. 12:13
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Igazából kicsit megszaladtunk a gyümölcs-zöldség adásával mostanában vagy is többet kapnak mint amit eddig. De viszont nyáron is többet kaptak és akkor pedig ugyan úgy ették a szénát és a füvet. Ha betegség lenne akkor mind2 egyszerre lehet beteg??? Mert nem csak az egyiknél van, hanem mind2nél.
dec. 27. 12:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Akár lehet a kettő együtt is beteg, például fertőzést mivel együtt élnek akár egyszerre is elkaphatnak.
dec. 27. 22:22
 4/5 anonim ***** válasza:
Egzotikus állatokhoz JÓL értő orvoshoz kell vinni őket mihamarabb. Pont amiatt amit az 1. válaszoló is írt. Mert tünetrejtő zsákmányállatok. És a betegségek első jele általában az ha az állatok nem úgy esznek ahogy előtte.
dec. 28. 08:05
 5/5 A kérdező kommentje:

Vègül is vaklárma volt. Egèsznap nem kaptak gyümit és zöldségeket, másnap már szépen ették a szénát is, ahogyan eddig. Voltuk dokihoz a biztonság kedvéért, szerinte is minden rendben, csak rákaptak elvileg a gyümire és azért ették kevésbé a szénát. Elmondása szerint ilyen tengerimalac rágcsákat és gyümit zöldségek csak mértékkel szabad, mert könnyen rákapnak és nem lesznek hajlandóak másat enni.

Csak valószínű én reagáltam túl.

(Súlyvesztés sem volt amúgy) 😂

dec. 30. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!