Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Mi lehet a tengerimalacom baja?

Mi lehet a tengerimalacom baja?

Figyelt kérdés
Sziasztok, tengerimalac nemibetegsegekrol nincs tul sok informacio a neten, viszont par napja eszrevettunk a fiu tengerimalacunk nemiszerven egeszen kicsi feher gombocokat, furan hangzik, de ugy nez ki, mintha valami bepetezte volna. Evek ota tartunk malacokat, de meg egyiknel se fordult elo ilyesmi. Valaki nem tud segiteni, mi lehet ez? Mi gombara tippelnenk esetleg

jún. 13. 23:27
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj itt mi erre nem tudunk biztos választ adni.

Inkább vigyétek el állatorvoshoz mielőtt még komolyabbra fordul a dolog...

(Én is tartottam régebben tengeri malacokat, de ilyennel még nem találkoztam)

jún. 13. 23:40
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Egzotikus állatorvos kellene vinni, lehetőleg minél gyorsabban! A tengerik tünetrejtő állatok, ha látjátok rajta betegség jeleit, akkor már késő lesz!
jún. 13. 23:48
 3/8 anonim ***** válasza:
61%

Van egy ember, aki nem csak tizenévig tanulta a szakmát, hanem ebben is dolgozik, az a dolga hogy ilyenekkel foglalkozzon, úgy hívják hogy állatorvos. Valóban igen ismeretlen szakma, sokan nem is ismerik, de ő a releváns személy, akit keresel.

De komolyan már leírtam. Az állatorvos a közel tökéletes emelt szintű biológia és kémia érettségi után 5,5 évig keményen éjt nappallá téve tanul az általános állatorvosi szakon, majd tengerimalacok esetén 1,5 évig tanul szakorvosnak, aztán ahogy dolgozik tapasztalatot szerez. Az emberek meg jönnek kiírni, hogy "mi a baja?" arra az oldalra ahol az anonim emberek nagy része még középszintű biológia érettségihez szükséges tudással sem rendelkezik, nemhogy a kémiához értene.

Tudom, tudom az állatorvos pénzbe kerül, sokaknak nincs rá keret, de mindenki tanulja meg, hogy ha egy élőlényt magához vesz azért teljes mértékben felelősséget vállal.

Most meg ne sértődjetek, értelemszerűen akinek nem inge ne vegye magára, csak a kérdések többsége abból áll a kisemlősök kategóriában, hogy mi a baja adott állatnak.

jún. 13. 23:49
 4/8 anonim ***** válasza:
17%
Azért nem kell minden diagnózishoz orvosi egyetem, 3-as! Például ha neked folyik az orrod, tüsszögsz és hőemelkedésed van, akkor látatlanban megmondom, hogy náthás vagy. Ezek a kérdések arra valók, hogy akinél már volt az állatnak ilyen tünete, és kapott is diagnózist, az meg tudja mondani. Senki nem azt várja el a gyakoritól, hogy gyógyítsák meg. Hanem azt, hogy tájékozódjon, hogy mire lehet számítani.
jún. 13. 23:56
 5/8 anonim ***** válasza:

#4 Sajnos az igazság ennél bonyolultabb. Én speciel most a kérdezőről feltételezem, hogy el akarja vinni állatorvoshoz, de azért elég sokan vannak, akik nem. Magyarországon az állattartási kultúra nagyon alacsonyan van, ha egy kicsit körbenézel láthatod, hogy sok embernek a tengerimalac nem ér annyit, hogy orvoshoz vigye, mert sokba kerül szerinte az ellátás, ezek az emberek pedig jönnek ide gyakorira kérdezni, várva hogy valami házi praktikával majd minimális összegből meggyógyítják az állatot. Lehet hogy sokan nem ilyenek, de azért azokból is van bőven, akikben nem sok hajlandóság van állatorvoshoz vinni az állatukat. Kutyáknál a legkevésbé rossz ilyen téren a helyzet, aztán követik a macskák, utána jönnek a kisemlősök, ahol az emlősök között a legkisebb a hajlandóság orvoshoz vinni. Hallottam én már sokféle kifogást a leggyakoribb, hogy olcsóbban kijönnek másik állat vásárlásából (mert egy teljesen egyedi, önálló személyiséggel rendelkező állat miért is ne lenne pótolható, mint bármelyik tárgy?), mint az állatorvosi költségekből, de hallottam már olyan extrém kifogást is, hogy nincs értéke annak, hogy az állat szeretne élni, mert minden élőlénynek ez a legfőbb célja, akkor miért pont az állatnak lenne hozzá több joga (konkrétan hörcsög volt a téma).

Szóval az a baj, hogy Magyarországon sok ember szemében a kisemlősök értéke egyenlő egy tárgyéval. Kiválóan mutatja, hogy bár az ország nagy része vidék és bőven tartanak kisemlőst, a valóban jó szakállatorvos viszonylag ritka és gyakorlatilag Budapesten kívül nem is nagyon vannak kifejezetten velük foglalkozó szakrendelők, mert nincs is rá igény. Szeged például az ország harmadik legnagyobb városa, kevesen értenek kifejezetten a kisemlősökhöz, de ők is mindenes dokik, a kutyától kezdve, a macskán át, a papagájon keresztül a patkányig mindent is kezelnek.

jún. 14. 00:24
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
A tengerimalac egzotikus állat. Úgyhogy a "sima kutyás macskás" állatorvos nem feltétlenül fog tudni segíteni. Jó eséllyel félre is kezeli mert nem tanult róla az egyetemen elegendő ideig. Szóval fontos hogy egzotikus állatokhoz JÓL értő orvoshoz vidd. Például a budapesti dokikhoz.
jún. 14. 06:37
 7/8 anonim ***** válasza:
23%
"Én speciel most a kérdezőről feltételezem, hogy el akarja vinni állatorvoshoz, de azért elég sokan vannak, akik nem." Te speciel most az adott kérdésre válaszoltál, nem azoknak, akik nincsenek is itt. Nem az állattartásra vonatkozó kinyilatkoztatások a feladata a gyakorinak, hanem az adott kérdésre való konkrét válasz. Abból, hogy valaki 23:27-kor megkérdezi, hogy egy adott tünet vajon mi lehet, semmilyen módon nem lehet és nem szabad arra következtetni, hogy az illető nem kívánja állatorvoshoz vinni az állatát. Emberre ugyanez vonatkozik.
jún. 14. 09:12
 8/8 A kérdező kommentje:
09:12-es Koszonom, ezzel a cellal irtam igazabol csak ki a kerdest, mert este nem talaltunk rola semmilyen informaciot es gondoltam, hatha valakivel tortent mar hasonlo. Mindegyik malackankat visszuk orvoshoz, barmi bajuk van, nalunk ok csaladtagok. Koszi mindenkinek, aki probalt segiteni☺️
jún. 14. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!