Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Törpe hörcsögnek melyik jobb?

Törpe hörcsögnek melyik jobb?

Figyelt kérdés

A lányom 11- ik születésnapjára szeretnénk megvenni az első törpehörcsögét.

Nem tudjuk melyik jobb takarítás szempontból,akvárium(van itthon egy 60l- es vagy inkább a ketrec,aminek van az alján tálca. Szeretném hogy megtanulja hogy egy házi állat felelőséggel jár. Ha mégis az akvárium mellett lenne a javaslat,a takarítását le írnátok? Vagy hogy szoktátok ti? Hogy ne keljen emelgetni?

2024. jún. 9. 07:31
 1/10 anonim ***** válasza:
58%

Emelgetés nélkül én személy szerint nem tudom elképzelni...

Mikor nekem volt, akkor sokszor csak egy kis lapáttal kiszedtem a wc-sarkokból a pisis-kakás forgácsot, de azért néha muszáj volt a teljes forgácscsere, és olyankor a kádban/kerti csapnál ki kellett öblíteni az egész terráriumot, hogy ne legyen büdös.

2024. jún. 9. 07:47
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

A teljes alomcsere tilos! Ez egy régi elavult rossz szokás. A horcsog.info oldalon az Ápolás menüponton belül a Takarítás almenüpontban részletesen le van írva a takarítás helyes módja.

Először is állatot kereskedésből egyáltalán nem ajánlott venni. Ott rengeteg a vemhes és beteg példány. A beltenyészet is gyakori. Sajnos a legtöbb ilyen boltban abszolút nem értenek az állatokhoz és minden szrt a tudatlan vevőre sóznak. Ha etikus helyről szeretnél állatot akkor a Hörcsögmentéstől tudsz örökbe fogadni. Egy hete szakadt rájuk 60+ hörcsög úgyhogy választani bőven tudtok. Ha pedig tenyésztőtől szeretnél mert fontos a jó genetikai háttér akkor a Pezsi vagy a Smallsteps tenyészeteket ajánlom.

Én személy szerint a zárt oldalú lakhelyet jobban preferálom. A hörcsög imád ásni. A terrába pedig akár 15-20 cm vastagon is tehető alom. A ketrec alacsony alomtálcájába ennyi nem fér. A ketrecből kiszóródik az alom. Ráadásul ha az állat egy esetleges rossz berögződés miatt rágj a rácsot vagy mászik a rácson akkor az az egészségi állapotára is rossz hatással van. Tönkremehet a foga és leeshet megütheti magát stb.

A 60 literes terra édeskevés egy emlősnek. Minimum 80*50 cm alapterületű és 50 cm magas lakhelyen gondolkodj.

Jó szívvel ajánlom a 7 ezer fős Hörcsög imádók nevű Facebook csoportot. A Kisállatjogsi nevű youtube csatornát. A Hörcsögmentés Facebook oldalt. És a hivatalos weboldalukat: horcsog.info 😊

2024. jún. 9. 07:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Oh és a glirex webáruházban is érdemes szétnézni. ❤️
2024. jún. 9. 07:54
 4/10 anonim ***** válasza:
25%

2-es:Gyerekkorom óta minden hörcsögömet kereskedésből vettem.

Még sosem volt köztük vemhes,még a hímek sem.

Mind boldogan és egészségesen élte le a maga 1-2-3 évét.

Nem kellene bibliaként tekinteni bizonyos tenyésztők írásaira.

Mi a fenének vegyünk a gyereknek törzskönyvezett hörcsögöt horror áron?

2024. jún. 9. 08:58
 5/10 Almiras válasza:
85%

Lakhely:

Amikor elkezdjük a hörcsög lakhely kialakítását, figyelembe kell vennünk az állat természetes életkörülményeit. A vadonban több m²-en terül el méteres mélységekben felépített birodalmuk, éjszakánként km-eket kódorognak. Az Állatorvosok Állatvédő Egyesülete (TVT e.V.) által is javasolt legkisebb ideális méret törpe- és aranyhörcsög számára is 5000 cm² (pl. 100*50 cm).

Minimum méretek:

Törpehörcsög - Alapterület 3000 cm² (pl. 60×50 cm, magasság 40 cm)

Aranyhörcsög - Alapterület 4000 cm² (pl. 80×50 cm, magasság 50 cm)

A hörcsög lakhely lehet ketrec, akvárium, házilag készített lakosztály, 130-150 literes tárolódoboz ( az utolsó kizárólag törpehörcsögnek). Ám ezek alapvetően két fő csoportra bonthatók: a rácsosak (ketrecfélék) és a zárt oldalúak (terráriumfélék) csoportjára.

Terrárium: biztonságos, nem áll fenn a veszélye, hogy az állat beakad, vagy a rácson mászva leesik, rács hiányában nem tudja azt rágni, így nem roncsolódnak a fogai, és nem zajong.

Ketrec: kicsi a súlya, szétszedhető, könnyen mozdítható, egyszerű takarítani, kimosni, de nagyobb a balesetveszély (az állat beakadhat, akár lábát törheti, felmászhat és leeshet, rághatja a rácsot, ami roncsolja a fogakat)

Takarítás:

A teljes takarítás hatalmas stressz az állat számára, ugyanis minden korábbi szagnyomot eltüntetünk, ami által ezidáig tájékozódni tudott. Javasolt a kedvencünk otthonának egyszerre csak egy részét kitakarítani, és soha nem az egész lakhelyét. Célszerű körülbelül az alom negyedét, de maximum a felét egyszerre kiszedni, és a helyére ugyanennyi új, tiszta almot szórni. A következő nagytakarításkor ugyanezt a lakhely egy másik részén végezzük el, és így tovább. Ezt a takarítási módszert megfelelő méretű lakhely és vastag alomréteg esetén elegendő 3-6 havonta megismételni.

A legtöbb hörcsög ösztöneinél fogva szobatiszta, és mindig egy adott sarokba vizel. Ezen a helyen praktikus egy toalett tálat elhelyezni, melybe csincsillahomokot, csutkaalmot vagy esetleg más nedvszívó almot teszünk. A toalettet 1-3 naponta takarítsuk! Amennyiben hörcsögünk össze-vissza üríti vizeletét, hetente egyszer lapátoljuk ki a koszos, nedves részeket, és helyére szórjunk tiszta almot.

A székletüket a hörcsögök általában a teljes területükön eloszlatják. Bár ez normál esetben teljesen száraz és szagtalan, 2-4 hetente érdemes eltávolítanunk.

Még több info mindenről:

[link]

2024. jún. 9. 09:55
 6/10 A kérdező kommentje:
Nagyon aranyosak vagytok! És köszönjük szépen a tanácsokat.😊
2024. jún. 9. 10:09
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát, az én törpehörcsögöm egy obi-s 150 literes műanyag tárolódobozban lakik.

A hörcsöginfon leírt standardok alatti helyen ne tarts hörcsögöt, mert az túl kicsi. A 60 literes akvárium max arra jó, hogy odateheted a hörcsögöt, amíg takarítás alatt áll a helye.

A hörcsög beszerzésére ajánlom a hörcsögmentést, az örökbefogadás ingyenes, a szállításban segítenek, ha szükség van rá, és most sok hörcsög került hozzájuk. Igaz aranyhörcsögök, nekik nagyobb hely kell, de ebben is segít a hörcsöginfo.

Teljes alomcsere nem kell, csak indokolt esetben. Pl allergiás a hörcsög az alomra, ha műtét után van, vagy ha bogarasodás történt, mert mondjuk fűvel bevittél valamit véletlen. Egyébként elég ha a pisisarkot takarítod, meg a csincsilla homokot kell minimum heti kétszer leszitálni/cserélni(én csak szitálom, a részeket dobom ki, de van aki ki is süti a fertőtlenítés érdekében). Én összesen a hörcsögöm eddigi egy éve alatt kétszer tartottam nagyobb alomcserét. Volt egy bogarasodás, meg egy nagyobb dobozba költözés.

2024. jún. 9. 10:27
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Az én hörcsögöm is egy óriási átlátszó műanyag dobozban élt. Olcsó, nem törik, jóval nagyobb helye van mint egy ketrecben vagy mint egy pici akváriumban, mélyen alá lehet almolni, nagyon ideális lakhely volt. Attól még, mert picikék, nagyon nagy mozgásigényük van, és ha nincs elég helyük, eléggé be tudnak kattanni...
2024. jún. 9. 11:17
 9/10 anonim ***** válasza:
81%
Nem a térfogat számít, hanem az alapterület, mivel a hörcsög talajlakó állat. Biztos vannak az akváriumnál is méretbeli szabványok, én nem sokat foglalkoztam vele, de az hogy 60 liter (nekem) nem mond semmit, arról hogy az mit jelent alapterületben meg magasságban.
2024. jún. 9. 12:18
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

9:

Az ajánlott minimum 60*50*40, ami 120 liter. A térfogat igen árulkodó. A 60 litert sehogy se tudod úgy osztani, hogy a minimum alapterület is meglegyen és a magasság is normális legyen. Sima matek

2024. jún. 9. 13:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!