Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Miért vannak mostanában...

Miért vannak mostanában döglött vakondok az erdőben?

Figyelt kérdés

A napokban Pest megyében, egy nagyobb domb oldalában vezető erdei ösvényen sétálva egy kb. 800 m-es útszakaszon öt helyen láttam döglött vakondot. Lakatlan természetvédelmi területről van szó, nincs a közelében mezőgazdasági termelés.

Korábban sosem tapasztaltam ilyesmit. Mi lehet az oka?

máj. 12. 18:23
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Tegnap én is láttam egyet a börzsönyben. Lehet tényleg bringások miatt pusztulnak. Hihetetlen mértékben nőtt a terepbringások száma az utóbbi 2-3 évben. Tele van muglikkal az erdő, másfél-két millás gépekkel sok nyomorék minden kis ösvényen végigbarmol.. csomó védett terület van a hegységeken belül de ezek annyira barmok, hogy még arról sincs fogalmuk, hogy épp ilyen területre tévedtek.
máj. 12. 22:35
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Én megfontolnám azt is, hogy valami elmebeteg mérget szór ki, bár nem tudom, hogy kit zavar, ha az erdőben van a vakond. Az is lehet, hogy valahonnan szennyeződik a talaj (lásd a tömeges halpusztulások annakidején)

Szerintem is érdemes lenne megtudni az elhullás okát.

máj. 12. 22:42
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Még egy, a vakond védett faj, tilos a "szervezett irtás". Bárki is irtja őket, törvénytelen, amit csinál.
máj. 12. 22:45
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Van rajtuk sérülés? Azért ha bármi átmegy rajtuk az látszik.

Másik tippem a kutya, macska, mindkettő szeret szórakozásból is ölni, aztán otthagyja.

máj. 12. 23:09
 15/21 A kérdező kommentje:
Az általam látott öt tetemen nem látszott külsérelmi nyom. Ezért is jutott eszembe, hogy esetleg mérgezés vagy betegség is szóba jöhet.
máj. 12. 23:16
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk betegség az lehet. Mérgezést azert nem hiszem, mert ugyan ki vegyszerezne az erdőben? Illetve ez esetben más elhullott állatokat is látnál.
máj. 12. 23:22
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
15. Fogtál már vakond bundát? Böröstöl. Nagyon kemény, nehezen átlyukaszthato a börük bundásan. (Rövid ideig dolgoztam preparátornál, tudom.)
máj. 12. 23:24
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Amit írtál te magad is, tavasszal a fiatal vakondok vándorútra kelnek. Földfelszín felett, sőt átússzák a Dunát, akár a doveri szoros is. Fiatal hímekről van szó, akiknek a felszínen nem sok esélyük van a modern időkben. Rettentően esetlenek a felszínen, szabad prédák. Látásuk zéró a napfényben, csak az orruk tapogatására hagyatkoznak. Az ásásra fejlődött lábak alkalmatlanok a ragadozóktól a menekülésre. Vándorláson túl az emberek írják a kertekben okozott túrások miatt. Ezért is védett faj a vakond. A vakondok egyedszáma drasztikusan visszaesett az elmúlt pár évtizedben.
máj. 12. 23:26
 19/21 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a rejtély megoldását! Ez így egy szívfájdítóan szomorú történet, de legalább már érthető, hogy miről van szó.
máj. 12. 23:47
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Kiszabadult házimacska nem lehetett? Valami idióta játékból összeszedegeti, majd elrettentésül az ösvények közepére hordja majd otthagyja.

Láttam már olyat ahol kettővel szaporodott a pár hetes fekete kismacskák száma... igen, az öreg hozott nekik két vakondod vacsorára.

máj. 13. 04:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!