Nyuszi belenyalt a paradicsomlémbe. ízlik neki. kaphat?
A Medirabbit táblázata alapján: "Paradicsom (csak keveset adjunk magas cukor és oxalát tartalma miatt)"
[link] (23. oldal)
A mérgező tulajdonságot egyébként nem feltétlen a kémhatás okozza. Persze erős lúgot, meg savat azért ne igyunk, de ez nem igazán a gyümölcsökben található citromsav kategória, hanem inkább oltott mész, marónátron, sósav, kénsav, salétromsav, stb. A mérgek leginkább olyan anyagok, amik a fehérjékre negatív hatást fejtenek ki, vagy gátolják a sejtműködést. Például apoláris oldószerek (pl.: hígítók, pillanatragasztók beszipuzása nem ajánlott, mert beoldódik a sejtmembránba, főleg az idegrendszert károsítja), nehézfémek vagy azok sói (pl.: ólom, higany visszafordíthatatlanul károsítja a fehérjék térszerkezetét, ahogy a vas és réz is nagyobb mennyiségben), aztán jönnek a mérgek, amik a növényekben fordulnak elő, mint a piros gyűszűvirág digitoxinja, amely blokkolja a szívműködést (szívbetegségek kezelésére kis adagolásban használják, de rendkívül vékony a vonal a gyógyszer és a méreg közötti adagban főleg nyulaknál, sem embernél sem nyúlnál nem érdemes önkényesen adagolni a szívgyógyszereket), a gyöngyvirág convallatoxinja rendszertelen lassú pulzust, hasi fájdalmakat, hasmenést okoz, halálosan mérgező főleg nyulakra.
Ezeket a példákat nem azért hoztam, hogy bárkire frászt hozzak, ezt oktatási céllal írtam le, hogy kicsit jobban értsük mi az a méreg, nyulakra is aktuális példával. Sajnos az látszik, hogy a természettudományos oktatás egyre szarabb az országban és az emberek lassan a legártalmatlanabb anyagtól is bepánikolnak. Például általános iskolás biológia tanárral beszélgettem és azt mondta, hogy ne igyunk kólát, mert feloldja a csirkecsontot, káros a szervezetre. Jó, tényleg nem a legegészségesebb ital, de citromsavat, foszforsavat és szénsavat tartalmaz, az emberi szervezetben gyakorlatilag mind a három megtalálható, a citromsav és a foszforsav fontos anyagcseretermék, a vérben a szén-dioxid szénsav formában oldódik. Oké, valóban oldják a savak a kalciumsókat, de akkor ennyi erővel az ecetsav még károsabb, mint a kóla. Az ilyen gyenge savakra a szervezet fel van készülve, mert bennünk is található, akkor ennyi erővel senki ne egyen citrusfélét, mert például a citrom azért olyan erősen savanyú, mert tele van citromsavval.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!