A tengerimalacok mennyire okos állatok?
Saját tapasztalataitokat is nyugodtan írjátok le.
Köszönöm szépen előre is.
Nekem is vannak malackáim. Szerintem nem olyan butuskák mint ahogy sokan azt gondolják. Sokan meg tudják tanítani őket trükkökre. Az enyémeim pl.fel tudnak menni a ketrec ajtón kis akrobaták pedig sose tanítottam nekik. Vagy beálltak egy időre (étkezés szempontjából) s akkor kezdik a nyivákolást mikor hazaérek szerintem ez is egy tanult viselkedés. Vagy pl. ha beteg vagyok valahogy megérzik ők is és olyankor sokkal csendesebbek, nem ujjongatnak egész nap. Vagy pl. ha a lakhelyük tisztításánál pl. rájuk szólok valamiért pl.ne rágják a rácsot stb. mintha értenék lehet csak a hangsúlyból nem tudom de addig míg ott vagyok nem csinálják amiért rájuk szóltam,aztán ha közben kimegyek kezdik előlről de ha rájuk szólok újra abbahagyják.
Én ezeket tapasztaltam idáig.
Így úgy gondolom hogy nyilván nem lehet őket mindenre megtanítani de azért nem is annyira butuskák mint ahogy sokan gondolják.
A tengerimalacokat nagyon okos állatoknak tartom.
Pl. sokkal korábban fedezték fel Amerikát mint az ember.
Messze azt megelőzően, hogy az emberek ősei fán ugrabugráló primitív emlősök voltak, amikor még Dél-Amerika és Afrika sokkal közelebb volt egymáshoz mint manapság, a tengerimalacok aprócska tutajaikon elhajóztak az Újvilágba, hogy ott új hazát teremthessenek maguknak. :)
---
Köszönöm ez eddigi válaszokat és köszönettel várom a továbbiakat.
"Amikor régen a vadonban életek a felmenőik, ha volt étel, gondolom bőséggel jól kellett lakniuk, mert ki tudja mikor tudtak enni újra. És akkor nyilván le is mozogták."
Olyan nincs, hogy egy tengerimalac nem eszik. A tengerimalac fűevő állat és abból bőven van. Egyébként erre is van nekik beállva a szervezetük. 6 óra nem evés már étvágytalanság, 12 óra koplalás már tüneteket okoz, 24 óra koplalás már gyakorlatilag enyhe fájdalomnak minősül a tengerimalacoknál. Közben puffadhat, a rostbevitel hiánya miatt lelassulhat a bélmozgása, felborulhat a bélflóra, az ártalmas baktériumok toxinjai hosszabb koplalás esetén a többi szervet is károsíthatják, néhány napon belül már életveszélyes állapotba kerülhet az állat, ha nem eszik. úgyhogy igen, a tengerimalac szinte vagy eszik vagy alszik. Viszont amellett, hogy megeszik a kirakott táplálékot többek között azért sem érdemes magukra hagyni őket napokra, mert tünetrejtő állatok lévén bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy látszólag a semmiből rosszul lesznek és néhány órán belül életveszélyes állapotba kerülnek. Persze ez nem akkor alakul ki, a tengerimalacok igen szívós állatok, akár hetekig is eltitkolják a tüneteiket, amikor pedig már látszik, akkor gyakran végstádiumban van a betegség, azért tűnik olyan rövid leforgásúnak. Ez ugye egy öröklött viselkedés, ami azt szolgálja, hogy a ragadozónak minél később tűnjön fel a könnyen elejthető préda. Sajnos az orvosoknak nagyon megnehezíti a dolgát.
Most hogy letudtuk az ismeretterjesztőt elmondom, hogy lehet hogy a tengerimalac nem a legokosabb állat, de azért megvan a magához való esze. Egyes emberek trükköket tanítanak nekik, bár megjegyzem én nem jártam túl sok sikerrel, de biztosra tudom, hogy szinte bármit össze tudnak kötni a kajával. A tápos zacskó csörgését, a hűtő nyitásának hangját, felismerik a gazdit, sőt még arra is meg lehet őket tanítani, hogy kórusban visítsanak az ember látványára (utóbbit sajnos saját káromon tanultam meg). Nem fognak neked logikai feladatokat megoldani, de amire szükségük van, azt ők is képesek megérteni, összekötni a dolgokat, főleg a kajával.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!