Sok helyen azt írják adjak almát a degumnak, máshol viszont tiltják. Merjek neki adni?
Étrend
A deguk vegetáriánusok, tehát fő étrendjük növényekből tevődik össze. A természetben gumókkal, szénával, lucernával, rovarokkal táplálkoznak. Megoszlanak a vélemények, hogy mit is adjunk nekik enni, inni. A deguk etetésénél nagyon oda kell figyelni, hogy ne adjunk magas cukortartalmú, szénhidráttartalmú ételeket! Ketrecükben mindig legyen friss széna, magkeverék.
Amit soha ne adjunk a deguknak:
Cukor, méz, csoki, nyalánkságok, mazsola, bódító, toxikus illóolajokat tartalmazó növények, nyers fű, mert felfúvódhatnak tőle. A friss füvet mindig először szárítsuk meg!
Lehetőleg minden növényt alaposan mossunk le, mielőtt odaadjuk nekik! Állott, avas, penészes magvakat, növényeket mindig szedjük ki a lakóhelyükről. Mindig csak annyi ételt adjunk amennyit megesznek. Etetési idő naponta kétszer, lehetőleg reggel és este. A víz fogyasztásukról is változóak a vélemények, saját tapasztalatom szerint jól megvannak anélkül is, ha elég lédús ételt kapnak.
nemtom hogy segítettem e.... de ezt találtam a neten :S
Körbe néztem egy pár degu gondozásával foglalkozó oldalon. A következő idézetek hasznosak lehetnek számodra:
"Néhány darabka alma remek csemege lehet számukra."
"...ennek megfelelően gyümölcsöt csak mértékkel adjunk állatainknak."
"Bánjunk óvatosan a gyümölcsökkel is, a nyers táplálék nagy részét inkább zöldségek alkossák. A gyökérzöldségekből kaphatnak szárítva is, imádják ropogtatni. Persze csemegeként néhanapján (mondjuk, hetente egyszer) meglephetjük őket egy-két szem mazsolával, egy kis dióval... A szárított almahéjat egyenesen imádják!"
Alapjába véve az alma nem káros számukra. Adhatsz neki, de hetente egyszer, vagy kéthetente, ugyanígy a többi gyümölccsel is. Inkább zöldségekkel szinesítsd az étlapot.
Kellemes ünnepeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!