Mennyire tanítható a patkány? Mikre tanítható?
Lehet egy patkányt tartani vagy inkább kettőt? Nehezen tanítható? Hogyan kell?
Bocsi a sok kérdés miatt de köszi a válaszokat :)
Okosak, youtubeon van videó ezekről. pl:
http://www.youtube.com/watch?v=OASmz77-9cc&feature=related
a lényeg hogy kis türelem azért kell, szal napok, hetek. És legyenek szórakoztatóak és rövidek az "edzések". A patkánynak is.
Tarthatsz csak egy patit, de annak CSAK te leszel a társa, ezért nagyon sok figyelemt és törődést igényel. Ha többet tartasz, akkor kevésbé, nehezebben tudsz a "falkába" illeszkedni, de a patid akkor se lesz magányos, ha nincs rá elég időd. Ajánlani szokták, hogy a patit 3asban tartsák, mert ha egyikük elpusztul, akkor a másik gyakran bánatában utána pusztul, idős pati nehezen szokja meg az új társat...
A pati jól tanítható. Agilityzni szoktak vele...
Én nem vagyok olyan profi a dologban, de azt betanítotam az egyiknek, hogy ciccegésre jöjjön. A szoba másik feléből is visszafut hozzám, ha hívom. Ráadásul nagyon okos is, mert tudja, mikor nézem, ha ki van engedve, és azt is tudja, hova nem mehet, de mikor kilesi, hogy nem figyelek, simán rámászik a tiltott bútorokra... :D
Olyanra lehet tanítani, hogy kinyitod a ketrecet, sétál, és ha megúnta magától visszamegy a ketrecébe.
A régi patim csinálta ezt, pedig nem tanítottam neki.
A mostanit azt viszont nem tudom visszacsalogatni a ketrecébe sehogy :)
A kicsik megmaradnak az ember vállán, lehet vele úgy sétálni, h ott ül a válladon.
A mostani patkányom meg olyan, hogy ha felkapcsolom a konyhába a villanyt, akkor felmászik a ketrec tetejére és türelmesen várja a kaját. Mert tudja, hogy miután ettem, mindig hozok neki egy falat finomságot.
Pl a pizzát is, vagy bármit amit én megeszek, azt ő is, szóval nem válogatós.
Meg ha odamegyek a ketrecéhez és azt mondom, T,T,T akkor még álmában is fölkel, és odajön és várja hogy na most milyen kaját kap.
Ez meg mikor kiengedem, (vannak kedvenc helyei) akkor vagy a kanapén vagy a hűtő tetején találom meg.
Nagyon jól taníthatók, okosak, ragaszkodók és nagyon játékosak) Egyedül is tarthatsz ahogy hecrat is írta, de akkor tényleg sokat foglalkozz vele, mert bezárva, elhanyagolva lehet elvadul vagy egyszerűen depressziós lesz.
Én mindig egy patival kezdtem és miután megszeretett hoztam mellé társat -külön ketrecben tartom-tartottam,nehogy balhé legyen a terület védés miatt- és a végén már 5en voltak, de mindegyik hallgatott a nevére és ciccegésemre amikor hívtam őket. Könnyen taníthatóak és egyáltalán nem voltam kevésbé fontos számukra, hiába voltak 5en) Most is egy patival kezdtem, de pár hónap múlva -aug.- hoztam egy újabbat, mégiscsak jobban megértik egymást és mivel külön ketrecük van, bonyodalom sem volt az elfogadásnál, sőt)) Bár a ketrecet csak alvásra és piszkításra használják, mert szinte mindig kint vannak. Ezt is meg lehet velük tanítani, hogy biztonságban kint hagyd és azt i, hogy pl egy bizonyos hangra vagy a nevére odarohanjon hozzád bárhol is van) Az 5 paim 10fele rohant mindig, de ha hívtam őket egyből előjöttek.
Ha beszerzel egyet akkor elsőnek is hagyd, had szokja meg a ketrecét, az övék pl tele van rongyokkal, dobozokkal, bujkálóval, létrával stb. Neten jó ötleteket találni a berendezésre) Miután megszokta a kecót fogj egy darab gyümit vagy jutalom falatot, lógasd az orra előtt és mondd a nevét. Ne vedd ki erőszakkal a helyéről, mert ijedős lesz, nem fog bízni benned.
Egy idő után összekacsolja a dologkat és kaja nélkül is előjön) A vállra szoktatást nem tudom hogyan kell, eddigi állatkáim maguktól táboroztak le rajtam, nem kellett külön kérnem őket erre) Ahogy a szobatisztaságot sem tanítottam, mégis mindegyik a saját alomtáljába megy végezni a dolgát. De mondtak egy jó módszert ha mégis megesne a baleset) Ha bepisil vagy kakil oda ahova nem kell akkor fogd meg szépen és zárd be a ketrecébe pár percre. Ebből tudni fogja, hogy bent kell ilyet csinálni, nem a gazdi ágyán:P Emeletes vagy full üres, de magas ketrecet kell nekik biztosítani, főleg ha nem tudod gyakran kiengedni.
A tanításához még annyit, hogy az elején kellő türelemmel bármire megtaníthatod) Csak adj neki jutalmat ha már odamegy magától és mindig ugyanazt a hangot-nevet használd. Az én patijaim között van alkalmi süket is:D
Jó patkányozást!
ui: itt van pár segítség csak arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek amit ezeken az oldalakon írnak. inkább kérdezz többször, biztosan kapsz megfelelő választ)
nekem egy patkuszom volt de én rengeteget foglalkoztam vele szóval sose uncsizott :P
enyém pl kapucnimban jött velem a suliba (megkértem igazgatót, hogy néha hadd vigyem be :P), kenguru zsebben utazott velem a városban
vállamra futott mikor szóltam neki
kiengedtem a lakásban és a nevére azonnal hozzám futott
meg ilyen apróságok
enyém egy gyorsan tanuló lányzó volt, voltak hisztis napjai de melyik patinak nincsenek? :D
hmmm...nekem a nasi vált be, változó volt hogy épp mire "izgult rá" :D volt hogy csokival tudtam csak elérni valamit, máskor meg banánnal, almával sőt volt hogy husival jutalmaztam a sikeres trükköt :P általában az én patimnak olyan 2-3 sikeres (és jutalmazott) próbálkozás után leesett hogy mit kell csinálni és onnantól megtanultnak minősült. persze velük is kell ismételni, de többnyire nincs velük baj.
de az hogy ne lépjen meg mikor vállon/kapucniban/zsebben/stb utazik nah az szép művelet :) nekem az ment legnehezebben az volt a lényeg h mikor már a nevére feltutott a vállamra, akkor elkezdtem sétálni a lakásban és ha elindult lefelé akkor mielőtt messzire ért volna a vállamtól visszahívtam és jutalomfalatot kapott, a parancs szó pedig a "marad" volt szóval kb úgy tanítottam mint egy kutyust erre a trükkre nekünk bevált de kinek mi :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!