Milyen módszerek vannak a nyúlhoz?
Milyen módszerek vannak a nyúl vágására?
Szigorúan a kérdésre várom a kommenteket.
Van valami egyszerű ábra, szemléltető videó ahol bemutatják?
Akik veszekedni jönnek, azok kapnak egy szavazást, hogy ott éljék ki magukat.
Videóm nincs (neten szerintem találni fogsz), de megpróbálom röviden leírni.
1. Hátsó lábnál felemelve egy tompa és nehéz tárggyal fejbeütöm őket a fül alatt, tarkótájékon. Ha elvesztette az eszméletét, akkor két hurokkal a boka alatt felfogom a "rémfára" a két hátsó lábánál fogva.
2. Éles (szörnyen éles!) késsel én a gerinc felől vágom le a teljes fejet, torok felől szerintem sokszor nehezebb megtalálni, hiszen sok nyúl tokás. Erősen és gyorsan kell csinálni.
3. Megvárom, míg a vér nagyja kifolyik, az esetleges rángatózás abbamarad és a boka (a kötözés) felett körbevágom a bőrt, óvatosan, hogy az Achilles-ínt ne vágd át, mert akkor kicsit rosszabb folytatni. Körbevágod, majd a has felé felvágod a combon a bőrt.
4. Lehúzod a combról a bőrt, a hason és a háton keresztbe vágod, hogy a csak a farok és az ivarszerveknél maradjon meg a szőr.
5. Ezután az egész bőrt lehúzhatod, akár egy pólót, a mellső lábakat ki kell bújtatni, csuklónál el lehet vágni szépen az ízületet.
6. A hasfalat a középvonalban óvatosan vágd fel kb szegycsontig. Tedd be a két ujjad és aközött vezesd a kést, hogy biztosan ne érj belet.
7. A farokcsigolyák között lehetőlég minél közelebb a törzshöz elvágod a farkát, de ne menjen túl mélyre a kés. A comb és a törzs között finoman bevágsz mindkét oldalon, majd a medencét hátrafeszíted úgy, hogy a két combot a hát irányába tolod, miközben az ujjaiddal a gerincen ellentartasz. Nem biztos, hogy el fog roppanni az álízület, szóval szépen meg kell keresni a test középvonalában, hogy hol találkozik a két medence csont. Ott a rostos porcos összeköttetést átvághatod, de ha egy kicsit megfeszíted a kés hegyével fiatal nyúlnál egyből szét pattan. Az izmokat vágd át óvatosan, de a belekbe ne érj bele.
8. Ha végig felvágtad a hasfalat, akkor a faroknál fogva az egész végbél/húgy traktusnál fogva ki tudod zsigerelni. A gyomrot erősen megmarkolva ki fog húzódni a nyelőcső is.
9. Májról csípd le az epehólyagot, a vesét én benne szoktam hagyni a májjal együtt.
10. A rekeszt szúrd át, a bordaporcokat vágd egészen végig késsel. A szív és tüdőt megfogod és kihúzod (szintén jön vele együtt gyakran a légcső).
11. A hurokból az egyik lábát kiszabadítom és az ízületnél a cusklóhoz hasonlóan elvágom. Kicsit macerásabb, nem szoktam olyan jól megtalálni mindig és a bőr is sokszor akadályoz, de gyakorlat teszi a mestert. A másik lábát már úgy csinálom meg, hogy a karkasz már egy vajlingban van.
Végeztünk.
1-es: Köszönöm!
2-es: Én értettem az idézőjelet.
A szőrmével foglalkozik valaki manapság?
Jó lenne minden lehetséges részt felhasználni, gondolom házi körülmények között is van rá lehetőség, szívem szerint mindenképp szeretném hasznosítani valami módon. Esetleg a kezelésről valami szakirodalom elérhető a témában?
Régen gondolom voltak kisebb helyek ahova leadták tömegesen, vagy házilag csinálták?
2-es köszi, úgy látszik ez is olyan mint a szarvas.
Szociban volt nyúlleadás is ma már nincs, max szerződéssel, de az olyan 40-60 nyulat jelent havonta, plusz kell hozzá ismeretség.
Szőrmét ki lehet készíteni, de ha szintén nincs olyan ismerős, akinek ez a hobbija, senki nem fogja felvásárolni tőled.
Egyébként az élősúlynak kb 30-40%-a veszik el.
Húson kívül mást nem igen lehet belőle hasznosítani.
5:
A mellső lábaknál ugyanúgy kell csinálni, mint a hátsóknál, hogy ne mint egy pólót húzd le, hanem mint egy lepedőt.
Előbbinél vérrel, testnedvekkel szennyeződhet a bunda.
"köszi, úgy látszik ez is olyan mint a szarvas"
Igen, pont úgy kell írni mint a szarvasnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!