Hogyan tudnám megszelidíteni? (kopasz tengerimalac)
4 napja vettem egy 1hónapos kislány kopasz tengerimalacot (Lolát),de annyira félénk hogy semmit nem tudok vele jóformán csinálni... Az orrát szereti ha simogatom,de a kézbefogástól egyszerűen írtózik! Kiakar ugrani,mocorog,bújik,nincs nyugton:( Addig eljutottam már hogy ha nyújtok neki ennivalót akkor eszik belőle.. Igazából a hangját még sosem eresztette ki,csak halkan motyog.
Én fogom meg bénán vagy nagyon félénk még és azért nem engedi hogy felvegyem?? van a malackáknak olyan pontja amit nagyon szeret ha simogatják?
Házat még nem tettem be neki,mert azt mondták a kisállat kereskedésben hogy amég nem szokja meg a helyét és az új gazdáját addig ne tegyek be neki, mert nem fog megszelídülni, folyton csak ott lesz benne és nem jön ki csak enni:( viszont nem tudom jól teszem-e ha a tanácsoltakat megfogadom,mert sajnálom szegényt hogy nincs menedéke ha megijed (ami sokszor előfordul mert félénk még nagyon) kérlek segítsetek mivel tudnám megszerettetni magam és megszelidíteni őt!Kajában nincs hiány,minden finomsággal ellátom: paradicsom,paprika,uborka,alma,répa,saláta,szárított széna,vitaminokkal dúsított drága minőségi táp és jutalomfalatka (valami fűféle kemény rúdformába tömörítve)
Sokszor kiteszem a szobáma futkosni,mert állítólag kell neki a mozgás,de amikor már elég volt a mókából,nehezen tudom megfogni és visszatenni,félek hogy ha kergetem megutál,de máshogy nem tudom megfogni,mert ő nem jön oda hozzám:S van olyan hang amit ha csinálok elkezd röhögni,vagy sipítozni?:D mert a zatykó csörgés nem igazán hozza lázba,egyedül a köhögésre röhög. Már nagyon várom hogy kieressze a hangját,bár mások azt mondják addig örüljek amég éjszaka tudok aludni:) minden hozzászólásnak örülök és köszönöm!:)
lehet, hogy még nem szokott meg téged.
4 nap az elég korai
Szia!
Mindenképp tégy be neki kisházat, a tengerimalacok zsákmányállatok, az életben nem fog megszelídülni, ha nincs hová elbújnia... Kell neki is a menedék.
Igazából nagyon jó lenne neki egy vele azonos nemű társ, a hat hónap korkülönbség szerencsés lenne. Persze a kis társnak nem kell szintén skinnynek lennie. Lenne kivel kommunikálnia, játszania, és könnyebben feloldódna. A tengerimalacok társas lények, igénylik fajtatársaik közelségét.
A 4 nap nagyon kevés idő, már az is nagy eredmény, hogy elfogadja a kaját kézből, csak így tovább :) Fontos, hogy sokat beszélj hozzá, hogy megszokja a hangod, ha benn vagy a szobában, mindig mondj neki ezt-azt. Ha közelítesz a ketrece felé, akkor is. Ha benyúlsz hozzá, oldalról vagy szemből közelítsd a kezed lassan, ne felülről, így nem ijed meg annyira. Ha kiveszed, érdemes neki a kedvenc zöldségeit adni (én mindig vacsiidőben kivettem, és kézből etettem a zöldséggel), így összekapcsolja a két dolgot, és tudja, hogy nem kell félni, nem csak egy céltalan dögönyözés következik :)
A röhögő hanggal kapcsolatban... csak sejtem, mire gondolsz. Ez nem röhögés, hanem a furcsa, sértő, idegen hangokra adják ki a malacok. Az enyém pl. arra is, ha a szomszédban pl. valaki röviden felberregtet egy köszörűt, fűnyírót stb. A sípolásra meg meglátod, nem kell sokáig várni :) Jó, hogy kiteszed őt szaladgálni, érdemes elkerített helyen (ne férjen hozzá szobanövényhez, vezetékhez, stb.), és ha teheted, tégy ki neki bújókat pl. keményborítós füzetet sátorformába állítva, vagy kivágott dobozt...
A szelídítésről és sok más témáról is nagyon sok hasznos infót találsz itt: [link]
és a hozzá tartozó fórumon: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!