Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Mit kell tudni a törpe nyúl...

Mit kell tudni a törpe nyúl tartásról?

Figyelt kérdés

Gyerekeim szeretnének törpe nyúlat és kíváncsi lennék, hogy mit kell erről pontosan tudni. Nyilván utána néztünk, de érdekelnek a tapasztalatok.

Elhelyezés:

Ketrecnek egy 156,5x77x61,5 cm-est néztünk. Nem tudom, hogy ez nem nagy-e egy kicsit. Ahová a ketrec kerülne tudnánk tartani az ideális 10-20 C°-ot és a 60-70% páratartalmat. Házikónak egy 27 x 41 x 29 cm-est néztünk ki. Mi bükk forgácsot néztünk, mert ez nem tartalmaz kémiai anyagokat és pormentes. Nem tudom, hogy ez megfelelő-e a fűrészpor vagy a gyaluforgács helyett. A wc-je 50 x 34 x 26 cm-es lenne.

Fajtája: Holland törpenyúl

Ha van valami tanácsotok nagyon szívesen fogadom. 🙂

2020. jan. 15. 19:10
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
88%
Facebookon csatlakozz a Törpenyuszisok nevű csoporthoz ajánlom.(:
2020. jan. 15. 19:37
 2/31 anonim ***** válasza:
85%

A ketrec mérete rendben van, a minimum a 100x50 cm egy törpenyúlnak, de az általad írt méret sem túlzás, sőt. A forgácstól begyulladhat a nyuszi szeme, érdemes fapelletet tenni a WC-be illetve egy puha plédet a ketrec többi részébe amint kiválasztotta a nyuszi, hogy melyik sarok legyen a WC. Addig is jó az általad írt forgács.

Tápból a Versele Laga Cuni Complete egész jó, illetve a Bunny Nature tápok. Eleinte a tápon és a szénán kívül mást ne adj a nyuszinak! Pár hónapos kortól fokozatosan hozzá lehet majd szoktatni fűszernövényekhez, nagyon szokták szeretni például a bazsalikomot. Zöldséggel, gyümölccsel óvatosan, az csak nasi legyen, és csak több hónapos kortól!

Ivartalanítani mindenképpen érdemes a nyuszit, ezzel elkerülhetőek bizonyos viselkedési problémák illetve a fiúknál a pisivel való jelölés, a lányoknál a méhrák.

Írtad, hogy a gyerekeid szeretnék a nyuszit. Arra készítsd fel őket, hogy nem minden nyuszi szereti, ha babusgatják. A legtöbben nem szeretik, ha felvedzik őket, és csak akkor engedik magukat simogatni, ha éppen olyan kedvük van. Ha mindenképpen bújós nyuszit szeretnél, vedd fel a kapcsolatot a nyúlmentéssel, tőlük tudsz bújós nyuszit örökbe fogadni, és így még egy kis életet is megmentesz.

Ajánlom a Törpenyuszisok facebook csoportot, ott mindrn kérdésedre válaszolni fognak és nagyon sokat tanulhatsz. A nyúlmentésnek is van facebook oldala: Nyúlmentés - Bunny Rescue néven találod meg őket.

Sok boldogságot a nyuszihoz! :)

2020. jan. 15. 19:39
 3/31 A kérdező kommentje:

Mi a wc-jébe ezt néztük: [link]

vagy legyen inkább fapellet?

2020. jan. 15. 19:48
 4/31 A kérdező kommentje:
A Versele Laga Complete Cuni Junior vagy BUNNYNATURE RABBITDREAM YOUNG a jobb, vagy vegyük meg mindkettőt és a nyuszi eldönti?
2020. jan. 15. 19:56
 5/31 A kérdező kommentje:
Ivartalanítva lesz és meghoztad a kedvem a mentéshez és a gyerekek is biztos örülni fognak egy kis bújós nyuszinak. Nagyon köszönöm mindkettőtöknek 🙂
2020. jan. 15. 19:59
 6/31 anonim ***** válasza:
100%

Jó lesz az alom, a lényeg, hogy pelletált és természetes. Érdemes több fajtát kipróbálni, van, amelyik szinte azonnal szagos, és van olyan is, ami simán kibír 2-3 napot. Ennél tovább viszont nem érdemes halasztani a takarítást, ha már csak a WC-ben lesz pellet, csak pár perc az egész.

Tápból mindkettő jó lesz. A Bunny Nature jobb minőségű, a másikat viszont sokkal könnyebb beszerezni. Ha a Versele Laga Cuni Complete mellett döntesz, a Zooplus-ról tudod általában a legjobb áron beszerezni, de kapható a Fressnapf-ben is, ha van a közeletekben.

2020. jan. 16. 04:56
 7/31 anonim ***** válasza:
100%
Illetve elfelejtettem leírni, hogy magos rudat, bolti jutalomfalatot és nyalósót ne vegyetek, egyik se tesz jót a nyuszinak. Jutalomfalatnak a legjobbak (pár hónapos kortól) a fűszernövények, néha 1-1 falat zöldség, gyümölcs, akár szárítva, akár frissen. Szeretik az ágakat is, az én nyuszim kedvence a fűzfa és az almafa ága. Vehetsz boltban is, de te is szedhetsz olyan helyről, ami nem út közelében van és biztosan nincs permetezve, de ez leginkább vidéken opció. Nem minden fa ágát ehetik, ennek előbb olvass majd utána!
2020. jan. 16. 05:04
 8/31 anonim ***** válasza:
100%

Előttem írták a Törpenyuszisok csoportot. Én is ajánlom.

Annyi még hogy a Holland törpék nem igazán szeretik a babusgatást, nyúzást persze vannak kivételek.

A mentést viszont én is ajánlom. Megmentetetek egy életet és ti se zsákbamacskát kaptok a nyuszi természetét illetően.

2020. jan. 16. 07:13
 9/31 A kérdező kommentje:
Szállító dobozból milyet vegyünk?
2020. jan. 16. 07:26
 10/31 anonim ***** válasza:
100%

Macskáknak való szállító is tökéletes. Én kibélelem egy puha törölközővel, rakok be szénát és felakasztok egy kisebb önitatót, amikor dokihoz megyünk.

Apropó doki, mindenképpen exotikus állatokkal foglalkozó dokit keress, a legtöbb kisállatorvos nem ért megfelelően a nyulakhoz! Budapesten az Exopetet és a Focusvetet szokták javasolni, én Pécsen a Kék Keresztbe járok. A csoportban segítenek majd a lakhelyedhez közeli dokit keresni, ha messze laksz.

2020. jan. 16. 08:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!