Kígyó a kertben, mit tegyek?
Erdei siklóra tippelek, esetleg kockás siklóra, a parlagi és keresztes viperák feltűnő mintázatúak.
Az alábbi linken egy kicsit lejjebb tekerve a siklókig, meg tudod nézni, hogy hasonlít-e az általad látottra, de van kép a 2 hazai viperafajról is, amik egyébként nem nagyon érik el az 1 m-es hosszt. Bántani nem szabad őket.
Én a lehető legjobban megbecsülném. Ha undorodsz tőle, egyszerűen csak hagyd békén. Ha nem, örömmel vennénk , ha lőnél egy fotót.
Vipera szerintem nem lehet, ahhoz túl nagy. Esetleg valamilyen sikló erdei- vagy vizi. A nőstény vizisiklók simán lehetnek 120-150cm-esek is.
Ha tudod, fotózd le!
Szerintem nincs ember a földön aki Magyarországon, vadon látott 120cm-s viperát ember közelben "fészkelni".
Valószínűleg láttál egy siklót. Örülj neki.
Hacsak valaki felelőtlen nem engedett el egyet a közelből, én is kizárnám a viperát, mivel a hazánkban előforduló három vipera faj (hivatalosan csak kettő,de délen,a horvát határhoz közel találtak már Homoki viperát is) közül egyik sem fordul elő Pest megyében. Azon kívül,még a Keresztes vipera nősténye is legfeljebb 80 cm hosszú (a hímek kisebbek), a Rákosi vipera pedig még kisebb.. a Keresztes viperánek jellegzetes cikk-cakk mintája van, valamint az összes Vipera félére jellemző a vastag törzs, lapos, gyakran háromszögletű fej,rövid farok (és ha elég közelről nézed, akkor észrevehető a függőlegesen hasított pupilla).
Linkelek egy pár képet,így talán meg tudod határozni mit is láttál pontosan :)
Keresztes vipera (Vipera berus)
Rékosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)
Homoki vipera (Vipera ammodytes)
Amikkel össze lehet téveszteni:
Haragos sikló (Coluber caspius)
Erdei sikló (Zamenis longissimus)
Valószínűleg a kettő közül láthattad valamelyiket,és ahogy az első válaszoló is írja,nem kell aggódnod, nem fognak bántani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!