Szakállas agáma tartásához tippek/tapasztalatok?
Sziasztok!
Most készülök majd venni egy szakállas agámát (sosem volt még hüllőm, csak kisemlősök, kutyák és madarak), és bár olvasgattam már a témában, és beszéltem egy ismerősömmel, aki hüllőkkel foglalkozik, azért érdekelne pár személyes tapasztalat is.
A felszereléssel kapcsolatban:
- milyen gyakran kell cserélni az izzót az UV és a melegítő lámpákban?
- kell-e neki külön búvóhely (úgy értem, hogy valamilyen odú/ház), vagy elég egy faágakkal elszigetelt rész?
- egy felnőtt agámának elég a 90x40x30-as terrárium? A max, amit változtatni tudunk, az az, hogy 40 helyett 50-es mélység, a többi paraméter nem módosítható (helyhiány miatt).
- milyen talaj kell neki? (cement, homok, mészgritt, stb., melyik a legjobb?)
A táplálásról:
- olvastam, hogy eleinte pipettával kell itatni, ez igaz? Mennyi idő alatt tanul meg egyedül inni?
- rovarok/lárvák közül mi a legjobb, amit adhatunk neki? A tücsköt olvastam, hogy az egyik legjobb, illetve a lisztkukacot, de azt elvileg nem lehet neki adni, amikor még fiatal, mert nem tudja elrágni (?)
- melyik zöldség és gyümölcs a legjobb, amit adni lehet nekik?
- kertben termett tyúkhúrt ehetnek?
- milyen gyakran kell etetni? (fiatalon és felnőttként)
- vitamint és kalciumot minden etetésnél kell adni?
- az eleségállatokat is kell gondozni? (csak élőt lehet neki adni, vagy döglöttet is?)
A fürdetésről:
- milyen gyakran kell és pontosan hogyan? (milyen meleg vízben, mennyi ideig, hol, stb.)
Előre is nagyon köszönöm a segítséget, légyszí, ne hurrogjatok le a sok kérdés miatt, még tapasztalatlan vagyok. :)
19/L
Ja és még egy dolog: mikor keresgéltem kiegészítőket, találtam egy folyékony kalcium készítményt, aminek a leírásában ez volt:
"A csapvíz kémiai kezelése, amivel azt emberi fogyasztásra alkalmassá teszik, mérgező hatású klór és klóramin maradványokat hagy. A nyomokban jelenlévő, mérgező nehézfémek miatt is veszélyes lehet a csapvíz a hüllők és a kétéltűek számára. Mindig kezelje a csapvizet Calcimize ivóvíz kondicionálóval."
Ezt kell használni, vagy lehet adni neki sima csapvizet is?
A GOOGLE-t tudod kezelni?
Gyorsabb,egyszerűbb,több és jobb válaszok.
Szia!
Terrárium kialakítsa:
-ha kicsi állatot veszel, kezdd kisebb terráriummal, hogy megtalálja az eleséget, később ezt le kell cserélni egy kb. 100X50X40-cm-esre
-kell felé 10.0-ás UV izzó (évente csere), melegítő izzó, a napozó részen 40 Celsius fok is lehet, csak tudjon a terrárium másik részébe elvonulni hűsölni, illetve ne tudjon az izzókhoz érni, megsütheti a bőrét
-érdemes a közepére búvóhelyet tenni, de ha jó a terrárium hátterezése, az is megoldás
-a legjobb alá a sima, vagy vitaminos hüllő homok (a narancssárga fog :))
Etetés, itatás:
-ha sokat foglalkozol vele, megtanulhat itatótálból inni, de a természetben reggel belefejelnek a harmatos növényekbe, és a fejükről nyalogatják le a vizet, szóval a legbiztosabb, ha fröcskölöd, vagy vizet csepegtetsz a fejére, így inni fog
-amíg kicsik, főleg rovarokat esznek, később változik az arány, lehet adni nekik répát, céklát. almát, pitypang levelét, virágát, tyúkhúrt, de káposztát, salátát, krumplit nem
-fontos, hogy minden férjen be a szájába, a két szeme közti távolságnál semmilyen étel ne legen nagyobb
-pici korukban minden nap etetni kell őket, nagyobb korukban ez ritkulhat
-figyelni kell, hogy ne hízzanak el, a fő táplálék a tücsök sáska, csótány legyen, illetve zöldségek, gyümölcsök, jutalom falaként kaphat hetente max. kétszer viaszmolylárvát, lisztkukacot, később gyászbogárlárvát, rózsabogárlárvát, selyemhernyót
-pár falatot oda adhatsz kézből, de a többit hagyd, hogy levadássza
-ha gyógyszertárban vásárolsz Ca-t, nem kell minden etetéskor adni,mert az erős, de sokkal jobb, ha nappali hüllőknek való D vitaminos Ca port veszel, mert az jobban beépül, abból minden eleségállatra szórhatsz
Most ezek jutottak eszembe, ha van még kérdésed, írj :)
Még eszembe jutott valami :D
Nem lesz baja a csapvíztől, de ha aggódsz, vegyél ozmóvizet, attól nem lesz vízköves a terrárium sem, illetve az állat szervezete sem. Azzal nyugodtan párásíthatsz, és itathatsz is (ha vedlik érdemes gyakrabban párásítani)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!