Létezik még olyan tökéletes állat, mint a krokodil?
Az túlzás, hogy nem változott (az évmilliárdok meg pláne), csak épp jóval kevesebbet, mint más fajok. Ez persze a hatékony alkalmazkodásának köszönhető, gyakorlatilag nincs igazán rákényszerítve a változásra.
Ilyen állat amúgy még a cápa, elég sokféle rovar, néhány puhatestű, egyes féregfajok, jó néhány egysejtű... pl a foraminiferákat jó nyomjelzőként tartják számon, mert a vázuk jól fosszilizálódik, és ez alapján be lehet lőni egyes földtörténeti korokat.
Lehetne azt mondani, hogy jókor volt jó helyen. Az biztos hogy ettől függetlenül elképesztő állat, régebben, mikor kisgyerek voltam, szerettem (meg a dinokat), mostanában annyira nem..
A mérete, az ereje, a páncélzata, és a különböző adottságok mind lenyűgözőek. Nem tudom pontosan de hetekig (vagy hónapokig?) is kibírják élelem nélkül, a víz alatt nagyon hosszú ideig tudnak lenn maradni, amiben közrejátszik a különleges légző- és keringési rendszerük. Egy természetfilmben láttam ezt, és nagyon meglepődtem hogy mennyire úgy van "tervezve" hogy minél hatékonyabb legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!