Vörösfülű ékszerteknősöm már 2. éve csinálja azt télen, hogy miután behozzuk a hideg miatt, az egyik hátsó lábára sántítani kezd és nehezen tudja mozgatni. Mi lehet a gond?
Hát, nem tudom, nekem négy is van, 16 éve, de ilyet még nem tapasztaltam. :s Az normális, hogy lelassulnak, nem esznek, sokat alszanak... De sántítást nem láttam még - legalábbis nem a tél miatt. Azt akkor szokták, ha fáj a lábuk valamiért. :s
Én a helyedben elvinném orvoshoz, hogy nézze meg!
Amúgy ki szoktad tenni néha sétálni? A mozgás jót tesz nekik, nem jó az, ha nincs tér mászkálni sosem.
Elviheted orvoshoz, de ha időszakos, tehát mindig csak télen jelentkezik, aztán magától elmúlik, akkor nem nagyon tud vele mit csinálni. Biztos vet rá egy pillantást, de komolyabb vizsgálatokra vagy műtétre, ilyesmire ne számíts szerintem. Azért megmutathatod az állatorvosnak, mert lehetséges, hogy ez csak tünet, tehát nem is a lábával van baj, csak így jelzi.
De ami a legfontosabb, át kell gondolni, hogy mi más ilyenkor a nyári állapothoz képest. A víz hőmérséklete, mennyit tud sétálni, mekkora helye van úszni, milyen táplálékot kap, napfény, egyéb étrend kiegészítők stb.
Próbálj meg kellően meleg vizet biztosítani neki, fontos, hogy állandóan azonos hőfokon legyen! Én nem tornáztatnám a lábát (ha csak az orvos nem fogja javasolni), mert lehet még nagyobb fájdalommal jár neki. A melegebb víz mellé adj neki vegyes táplálékot, hogy a legtöbb vitamint így tudja bevinni a szervezetébe, természetes forrásból. 1-2 hétbe beletelhet, amíg helyrejön, de akár az ilyesmi is segíthet. De előtte is megnézetheted az orvossal.
Az szuper, ha mászkálhatnak a lakásban. :D Az enyémek a szobámban császkálnak sokszor, és imádják. :) Felmásznak mindenre, törnek-zúznak... Lehet pakolni utánuk. :P
Imádom őket amúgy, de hihetetlen a pusztítás, amire képesek. :D
Azt nem hiszem, hogy attól lenne, hogy csúszik a lábuk. :s Esetleg nem szúrhatta meg valami a lábát, vagy nem akadhatott bele valamibe, ami felsértette? Nekem egyszer pl. parkettarésben karcolta fel az egyik, akkor járt óvatosan vele egy ideig. Vagy pl. verekedhettek egymás között? Olyankor jellemzően végtagokat harapnak. Nézd meg, nem sebes-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!