Lehet-e legálisan kaméleont tartani, ha igen, akkor pontosan milyen fajtákat, illetve hol és kb. mennyiért lehetne beszerezni? Az etetésük mivel történik?
Hogy ne lehetne.
Tartottam sisakos kaméleont,
először régebben meg rövidfarkú törpekaméleonokat.
A sisakosnak nagy terrárrium kell, vagy egy vitrines szekrény, mert ő 25 centis nagy.
A törpekaméleonoknak elég egy kis 45 literes akvárium kis vékony faágakkal. Nem tudnak kimászni. Ezek csak 4 centis kis állatok, de társas lények, 1 hímet és 2-3 nőstényt érdemes együtt tartani.
De egyéb fajták is elérhetőek.
A Kisteki állatkereskedés foglalkozik hüllőkkel, keress rá neten.
De tenyésztőktől is lehet venni, vagy állatkereskedésekben is lehet találkozni velük. Mindenhol változó az ár. A sisakos 7-14 ezer közt is lehet.
Mindegyik kaméleon tücsköt eszik. Kis kaméleon kis tücsköt, nagy kaméleon meg nagy tücsköt, ami befér a szájába. Ezen kívül eszik még sáskát is aminek szintén jó a tápértéke, viaszmoly lárvát, lisztkukacot, legyet.
Ilyeneket lehet venni állatkereskedésben. Plázákban nem annyira, de kisebb boltokban szoktak tartani élő kaját hüllőknek. Ő csak élve eszi meg a tücsköt és a többit, a döglöttet ki kell dobni.
A muslincát nem eszi meg. Egyszer tenyésztettem neki, de csak muslincainvázió lett a lakásban, és a kaméleon meg csak bámult és nem akarta megenni. Aztán 1 hétig azzal foglalkoztam hogyan tűntessem el a muslincákat a lakásból, mivel rovarítót nem fújhattam a terráriumba :)
Sisakos kaméloenom volt. A tücsök a kedvence egyértelműen, de a lisztkukacot is megette, vagy akár itthon honos állatokkal is kísérletezett. Ha a terráriumba berepült egy légy, az nemigen úszta meg :-). Állítólag eszik szopósegeret is, de az enyémnek nem keltette fel az érdeklődését. Hasonlóképp a banánnak és a salátának se nézett feléje. Viszont a dísznek (illetve, hogy tudjon rajta mászni) betett fikusz leveleit rendszeresen lelegelte. Emlékszel abban az évben volt itthon cserebogárinvázió és úgy ette a cserebogarakat, hogy öröm volt nézni. A verőköltő bodobács (ilyen piros-fekete bogár, minden parkban, kertben találsz) is ízlett neki.
Nagy terrárium kell neki, ami nem is terrárium, hanem ketrec, azt jobban szereti. Legyen magas, mert imád mászni és ehhez a hobbijához tegyél be sok ágat, növényt. A talajnak a homok kiváló. Egy tálca vizes kavics mehet befelé nyugodtan, párologtatni, abból inni is fog. A mostani árakat nem tudom, mert az enyém sok évet élt, azóta pedig nem vettem újat.
Eladóként mondjuk minden kisállatkereskedésben láttam már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!