Kezdőoldal » Állatok » Hüllők » Leopárd gekkó vedlési probléma...

Leopárd gekkó vedlési probléma! Valakinek vmi jó tanácsa esetleg?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Jelenleg van egy lassan 7 éves nőstény leopárdgekkóm akinek egy ideje vedlési problémái vannak, de olyan szinten, hogy a szemét se tudja kinyitni. Így nyilván az etetés is nehézkes és persze eléggé le is fogyott. (Sosem volt az a nagy evő.) Eddig ketten voltak, de sajnos a másik, akinek eddig nem volt baja a napokban elpusztult. Mi nem voltunk otthon, a szomszédunk járt át a cicákat etetni és neki tűnt fel az eset. Egyik napról a másikra történt és mint kiderült lehetséges, hogy neki is voltak hasonló problémái és ez lehetett a végzete, ugyanis a fején száradt bőrrel talált rá😔 Nem is szaporítom tovább a szót- érdeklődnék van e valakinek valami jó tanácsa arra, mit tehetnék azzal a bőrrel, ami a gekkó szemében ragadt? Nyilván amikor tudtam kiszedtem belőle, illetve napokig áztattam, de újra és újra összeragadt neki. Hüllőknek való szemcseppet is használtam, de az sem segített. Járt már valaki így? Hogyan tudnám hatásosabban táplálékhoz juttatni a legyengült gekkót? 🥹

aug. 12. 21:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A páratartalom a legfontosabb dolog, amit ellenőrizni kell, amikor elkezdenek vedleni. Általában ilyenkor felkeresik a nedves búvóhelyet a terráriumban. + A vedlés alkalmával gyakran kőhöz vagy valamilyen keményebb dologhoz dörzsölik a fejüket.

Ha nem tökéletes a vedlés, a bőr a gekkóhoz tapad, ez általában a lábujjaknál fordul elő, ami alapvetően még nem lenne gond, de előfordulhat, hogy szorítja az ujjakat, leáll bennük a vérkeringés és az ujjak elvesztéséhez vezet.

Az anorexia nem külön betegség, hanem tünet. Lehet emésztőszervi betegségek tünete, vagy okozhatja stressz. A gekkó abbahagyja az evést, ezért vészesen lefogy és legyengül. Kezelés hiányában halálhoz vezet.

A dysecdysis a vedlés zavara, aminek oka a táplálás hibái, a túlszáraz levegő vagy az elhanyagoltság. A nem teljesen levetett bőr akárhol lelóghat, ami rontja a gekkó látását, és a mozgásában is akadályozza. Ha a kezelés elmarad, akkor fertőzéshez vezethet.

Mit kap enni? Vitamin port is adsz neki? (pl. tücsköt beleforgatva az etetés előtt?)

aug. 12. 21:13
 2/7 A kérdező kommentje:
Lisztkukaccal szoktam etetni és igen van vitaminpor is, de ő már kiskorában is nehezen evett. Amikor kaptam őket ajándékba azt mondták hetente kell őket etetni és úgy is volt. De így hogy nem lát nem is tudom etetni. Nehezen rá tudom ugyan tukmálni, de nyilván az sem megoldás és a mai 2db is visszajött neki ahogy láttam.
aug. 12. 21:31
 3/7 anonim ***** válasza:
32%
A bőrét te is le tudod szedni! Csipesszel lehúzod
aug. 12. 21:58
 4/7 anonim ***** válasza:
3, szigorúan tilos, sérülés lehet belőle. Nagyon nagyon nehéz jól, a kérdező nyilván nem ez a kategória, különben nem lenne ilyen kérdés sem.
aug. 12. 22:03
 5/7 anonim válasza:
100%
A mi gekkónkkal is volt ilyen. Mi állatorvoshoz vittük, aki "megfürdette", levette a szemére ragadt részeket. Ő az javasolta, hogy ha elkezd vedleni, akkor neki derékig érő vízbe tegyük, és kézzel locsoljuk át, meg "dörzsöljük" át. Ha esetleg Győr vagy környékén élsz, akkor átküldhetem az orvos elérhetőségét.
aug. 12. 22:34
 6/7 Rosszlovas ***** válasza:
100%

Csak lisztkukacot adsz neki?

Az a leggyengébb minőségű eleségállat...

Próbáld változatosabban etetni! Tücsök, sáska, rózsabogárlárva, gyászbogárlárva...

És mielőtt az eleségállatokat beadod neki, etesd azokat vitamindús eleséggel, sárgarépa, lemezes haltáp, más zöldség...

Heti 1 etetés kevés neki, heti 2-3 alkalommal kapjon enni.

aug. 12. 23:03
 7/7 A kérdező kommentje:
Pont tegnap vedlett. Sok áztatás után miután a bőr látványosan elvált tőle szép lassan leszedtem neki és kijött a szeméből a múltkorról megmaradt bőr, de azóta se nyitotta ki a szemét és össze van neki ragadva. Ma már egyszer megáztattam neki és tervezem még többször hátha. Én azt értem, hogy változatosan etessem, de egyenlőre SEMMIT nem eszik, mivel nem lát és amikor a szájába teszem az ételt nagy nehezen kiköpi. Ergo 0 táplálék semmi hetek óta. Vagyis nem semmi mert egy hete nagy nehezen megevett 2 darabot de az is beletelt vagy egy órába.
aug. 13. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!