Terráriumban az uva lámpa vagy az uvb van fűtésre?
Kombinált lámpák tudnak ilyet. De ha nagyon uv igényes az állat (sivatagi) én úgy figyeltem meg, jobb külön bontani a fűtést és az uv-t.
De más praktikum miatt is jobb lehet külön szedni, mert uv-s általános világítással akár az egész terkót meg lehet világítani, fűtő lámpával meg csak lokálisan 1 helyen, hogy ki tudjon magának választani melegebb és hűvösebb helyeket.
Az uv A és B között hullámhosszban van különbség.
Minél közelebb vagy az egyenlítőhöz, annál kevésbé nyelődik el az UV, mert kisebb légkörön kell áthaladnia.
Tehát az egyenlítőhöz közelebb, a napfényben arányaiban több lesz az uv b.
Ha távolodsz az egyenlítőtől, növekszik a légréteg, és először a rövidebb hullámhossz nyelődik el.
Tehát először az UV C nyelődik el, utána az UV B, utána az UV A.
A mediterrán térségben így arányaiban kevesebb lesz az UV B, mint az egyenlítői sivatagi, trópusi környezetben.
Tehát azt kell megnézni, mi a tartandó állat természetes élőhelye, milyen fényviszonyok vannak ott, és azt kell leutánozni.
Ezért vannak különféle arányú uv-t tartalmazó lámpák.
A fűtés külön dolog, de léteznek kombinált lámpák is.
"Minél közelebb vagy az egyenlítőhöz, annál kevésbé nyelődik el az UV, mert kisebb légkörön kell áthaladnia."
3-as, ezt gondold át még egyszer!
:-)
Kalcium megfelelő metabolizálásához a hüllőknek elsősorban az UV-B kell.
A fűtés teljesen kulon dolog, és rengeteg módon még lehet oldani, a talajfűtéstől a hagyományos izzóig...
4-es, mit kell rajta átgondolni?
A legrövidebb út a légkörön át, ha a föld felszínre merőlegesen esik be a fény. Ez, 1 év alatt, arányaiban a 2 térítő között van a leghosszabb ideig.
Mindenhol máshol, az éves napsütés kisebb szögben éri a földet, így értelem szerűen nagyobb utat tesz meg a légkörben.
Nézzük mi történik még laposabb szögnél, még több légrétegnél:
A kicsit nagyobb hullámhosszúságú, már látható kék spektrum tartomány is elnyelődik.
Ezért látod a napfelkeltét és napnyugtát vörösnek.
Lepontozás helyett, egy kicsit gondold ezt át!!
#6 (17:03) - tehát belátod, hogy nem mindig az egyenlítőn süt merőlegesen a Nap.
Viszont a térítőknél vékonyabb a légkör - mert az egyenlítőnél a legvastagabb - és a térítőkön is merőlegesen süthet a Nap!
7-es, azt látom be azt, hogy éves szinten a két térítő között éri a leginkább merőlegesen a napsugár a földet, ezért az ott őshonos állatok (hüllők) evolúciója alakult ennek függvényében úgy, hogy arányaiban nagyobb szükségük van a rövidebb hullámhosszú tartományra is, (amit az UV-B és az UV-A képvisel,) szemben az egyenlítőtől egyre távolabb élő hüllőkkel.
Nem kiragadott szavakba kell belekötni, okoska, a kérdéssel összefüggésben kéne értelmezni amit leírtam.
" nem mindig az egyenlítőn süt merőlegesen a Nap"
Ha már ilyen jól tudsz idézgetni, idézd már ide, hogy én hol, mikor állítottam ilyet, te zombi?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!