Mennyire áll még biztosan a százlábú kígyó teória?
A gyerekkori enciklopédiámban is ez volt:
"Manapság a kígyók lassúk, és csak kúszni képesek a földön, de egykor talán száznál is több végtagjuk volt."
A 2000-es évek elején voltam még kisgyermek.
A Crisp-R lehet a kreatív biológia.
Amúgy nem tudom mi az a kreatív biológia, nem is vagyok tagja, már ha vannak tagjai. Passz. Én csak egyszerűen Biológia tagozatra jártam gimnáziumba, és fősulin is elég sok dolgot töltöttek a fejünkbe kicsit komolyabb keretek között. Plusz mivel érdekel, még mindig olvasok a témában.
"Viszont a gyíkok többsége is igazából csak "mellékes""
Ez viszont nem igaz. A gyíkok Magyarországon például üreget ásnak maguknak, nyilván a lábatlan gyík nem, tehát ez láb nélkül nehéz lenne. A zöld gyíkot láttam már a lábaival kommunikálni is, amikor két hím integetett egymásnak territoriálisan. A gekkók közzül soknak elsődlegesen fontos a lába, mivel tapadókorong szerű ujjaik vannak, amivel lapos felületen is mászni tudnak. Az egész életvitelük eköré épül. A varánuszok a mellső lábaikkal gyakran tépík fel a zsákmányukat. A baziliszkuszok a vízen futnak, a gallérosgyík kétlábon menekül, és általánosságban elmondható, hogy a gyíkok nagy része ugrani is tud. Tehát éppen fordítva, kevés olyan van, aminek mellékes a lába. Azokon amúgy úgyis látni.
Nyilván ha már van lába akkor használni is fogja, ha pedig olyanok a körülmények akkor pedig igen fontos testrésze lesz. Viszonyt úgy néz ki ,hogy a kígyók őseinek s még jópár ma is élő gyíkfajnak nem létszükséglet a láb így vissza is fejlődött (illetve pontosabban mondva nem jelentett hátrányt/ több előnnyel járt a csökevényesedésük).
Egyébként én is láttam már hasonlót fürge gyíkoknál mint amit te a zöldeknél. A két hím “toporzékolt” meg “legyezett” egymásnak a lábaikkal :D
A fő kérdésre visszatérve mint ahogy azt már írták korábban biztos ,hogy nem volt többszáz lábuk. Gyíkszerű 4 lábú állatokból alakúltak ki. Egyes ősibb kígyótipusoknak (mint amilyenek egyes óriáskígyók) mind a mai napig vannak végtag-/ medencecsont maradványaik.
19
Hát nem tudom, talán azért mert gyerekkönyvbe írták, nem feltétlenül figyeltek rá ki ír bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!