Kezdőoldal » Állatok » Hüllők » Görög teknős nyaral nálunk....

Görög teknős nyaral nálunk. Lenne néhány kérdésem?

Figyelt kérdés

Elvállaltunk egy görög tekit (meg néhány rágcsálót, de azokkal rutinosak vagyunk) két hétre, de most látok ilyen állatot először ilyen közelről :=), szóval a legkevésbé sem vagyok tapasztalt.

Tényleg elég neki 2 salátalevél/nap és két-három naponta egy kis benedvesített teknősvitamin egy kőre kenve? Nem egyhangú ez az étrend?

Tegnap adtam neki egy egészen kicsi falat uborkát, azonnal megette. Kaphat még (a gazdi csak a salátát mondta)?

A teknős tényleg ilyen passzív jószág? Egész nap csak pihen, mászik 20 cm-t, aztán megint pihen. Ugye ez így normális? Persze nem várom, hogy cigánykerekezzen, vagy tótágast álljon, de ennyi mozgás nem kevés? Jaj, negyedik napja van nálunk, de már ki vannak az idegeim, nehogy nálunk betegedjen meg.

2010. aug. 15. 07:01
 1/5 anonim ***** válasza:

Etetés

FONTOS! A görög teknős NÖVÉNYEVŐ!

Fogságban a teknőcök takarmányát különféle nyers zöldségféle és gyümölcs alkotja. Alkalmas a saláta, kel- és más káposztafélék levele, répafélék zöldje, sárgarépa és sütőtök reszelve, uborka, cukkini, paradicsom, alma és idénygyümölcsök. Időnként adhatunk nekik egy kis párolt zöldbabot és különböző gabonaféléket. A leveles zöldségekből minden nap, a káposztafélékből, paradicsomból és gyümölcsökből legfeljebb heti egy alkalommal kínáljuk állatainkat. Félévente egyszer-kétszer adhatunk nekik túrót, lisztkukacot vagy főtt tojást is. A táplálékra mindig szórjunk kálcimot és táplálék kiegészítőt (Korvimin por). Havonta néhányszor A -és D vitamint is tanácsos adagolni nekik.

Természetesen sokkal egészségesebb, ha nagyrészt különböző vadon termő, nem mérgező, lágyszárú növényekkel etetjük kedvenceinket. Ilyenek pl: gyermek láncfű, vörös-és fehérhere, nagy utifű, mezei katáng, csorbóka, tyúkhur stb.. Ezeket a vadon termő növényeket kora tavasztól egészen az őszi fagyokig gyűjthetjük be.

Etetéssel kapcsolatos gyakorlati tanácsok

A növényeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg bő vízzel az esetlegesen rajtuk maradt vegyszerek miatt. A tápláléknak rostban gazdagnak, olajban zsírban, fehérjében szegénynek kell lennie, elegendő ásványi anyag tartalommal.

Mindennap etessük a teknősöket a reggeli óráktól. Nyári melegben, különösen a szabadtéri kifutóban, naponta legalább kétszer kapjanak enni. Az esetleges étvágytalanság oka lehet a túl magas, vagy a túl alacsony hőmérséklet, a táplálék nem megfelelő összetétele, zsúfolt tartás, és a folyamatos zaklatás, téli nyugalomra készülődés, vagy valamilyen betegség. Félénkebb teknősök a szállítás okozta stressz, vagy az új hely miatt is egy időre visszautasíthatják a táplálékot. A szabadtéri kifutóba helyezett állatok étvágya jelentősen megnőhet. Étvágygerjesztő hatású a gyermekláncfű virága, a paradicsom és a görögdinnye.

2010. aug. 15. 07:28
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítségedet! Na, akkor mától finomabb menüt kap a kis páncélos :=)
2010. aug. 15. 07:40
 3/5 anonim ***** válasza:
nagyon szivesen :D :) ( 1. voltam)
2010. aug. 15. 09:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Én kicsit ellenkeznék ezzel, hogy mit egyen....

Inkább azt mondanám, hogy pont ne egyen salátát, vagy bármi egyéb üzletben vásárolt szart, mert minden tele van nyomva tartósitószerrel és vegyszerekkel... ha mindenképp ragaszkodsz a paradicsom, uborka, répa, stb. összeállitáshoz, akkor legalább bioboltban vegyétek meg... a gazdájának is mondd, hogy nagyon sürgősen egészitse ki a teknőse étrendjét, vagy rövid úton károsodni fog a szervezete (már ha eddig nem....)...

De tudod mi a legegészségesebb a görögteki számára???

A hagyományos, rétről szedett zöld...

pitypanglevél, tyúkhúr, útilapu, stb. Amit megtalálsz a mezőn.Az a legjobb és legegészségesebb neki. Kaphat persze vegyszermentes gyümit meg zöldséget, de inkább csak az legyen a kiegészitő táplálék, és a "gazok" a fő elesége... hidd el a páncélja is meghálálja.

Ha nem hiszed el, kérdezz meg egy több évtizede teknősökkel foglalkozó emberkét, vagy hüllős állatkereskedést, ugyanezt fogja mondani.

2010. szept. 11. 11:25
 5/5 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a tanácsaidat, de a teknős már régen hazaköltözött, mint írtam, csak "nyaralt" nálunk, amíg a gazdik elutaztak.

Én is furcsállottam, hogy csak napi 2 db salátalevelet kapjon, ezért írtam ki gyorsan a kérdést, aztán már komplett "menüt" kapott :=) és amikor hazavitték, szóltam is a gazdiknak, hogy változatosabban kellene etetni. Ennél többet nem tehetek.

2010. szept. 11. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!