Ez milyen kígyó?
Szerintem erdei sikló, ilyen van a mi kértünkben is.
De nem vagyok szakértő.
Ez egy sima vízisikló, Natrix natrix.
Nem veszélyes, nincs mérge. Ha megfogod, akkor se szokott harapni, inkább azt a stratégiát választja, hogy rád üríti a béltartalmát... lef.s, magyarán, ami elég büdös.
De amúgy hasznos állat, és védett is, ha konkrétan nem akarod megfogni, el fog előled menekülni.
Hidd el, hogy vízisikló. Ha megnézed, ott van a feje oldalán a jellegzetes fekete folt mellett halványan a világos folt is. Nem minden példánynál olyan erősen sárga a folt, arról nem is beszélve, hogy az sem mindegy, hogy a vedlési ciklusában hol jár az állat. Ha közeledik a vedléshez, a színei halványulnak. De akkor is ott van.
Nézd meg ezt a példányt, hasonlóan halvány a foltja, mint a te siklódé: [link]
A rézsikló teljesen máshogy néz ki, összekeverhetetlen a két faj: [link]
Amúgy soha nem egyetlen határozóbélyeget kell nézni, amikor egy állatot határozni próbálsz. Egy-egy bélyeg lehet nem annyira nyilvánvaló, vagy éppen hiányozhat is (aberratio, vagyis a megszokott alaktól való eltérés). Mindig a bélyegek összességét kell nézni.
Mondjuk annyiban mindegy, hogy egyik faj sem veszélyes, még ha megharap is, csak olyan a kis fogainak a nyoma, mint egy tűszúrás.
Vízisikló.
Bár nem egy díszpéldány.
Vízisikló. Csak kevés benne a sárga. A félholdnak a fekete része viszont kivehető.
Jobb képet most nem kaptam, de olyan mint ez, csak nem nagyon van benne sárga:
Nem lef.s, hanem lehány. De csak ha nagyon sokat birizgálod. Egy sima felvevéstől nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!