Nyulat tartani mennyire nagy macera?
Nem húsvéti nyúlra gondolok, hanem saját magunknak gondoltam nyulat tenyészteni. Nem nagy tételben.
Mennyire büdös? Mennyire kényes? Naponta mennyi időt vesz igénybe a gondozásuk? Szabadon tartjátok őket, vagy ketrecben?
Tyúkom és csirkém van. Az ő ellátásuk nem igényel sok időt, megoldhatónak érzem a munkám mellett.
Érdekelne a nyúltartás, de még gondolkozom, hogy belevágak-e.
Simán elvannak a ketrecben vagy egy jól zárt, beton alapos ólban.
Széna kell nekik meg nyúltáp és víz. Nem nagy mutatvány.
Nagy, húsfajtát vegyél!
A tyúkoknál kevésbé büdösek, szerintem egyáltalán nem gáz a szaguk. Az etetésnek utána kell nézni, hogy mit lehet és mit nem, de az sem macerás. Arra készülj fel, hogy ilyen téren igényesebbek mint a tyúkok.
Nekünk kis lábon álló fa ólban voltak, aminek az alja kivehető volt a takarítás miatt, illetve a hátsó részén nem tömör deszka volt, hanem lécek, hogy a nyúlbogyó ki tudjon potyogni. Alapvetően tiszta állatok, nem volt sok munka a takarítással. Az egyik ól oldalán volt egy lefedhető lyuk és két fa sín, ahova az elletőládát oda lehetett illeszteni.
Amire figyelni kell az etetés mellet az az, hogy rosszul viselik a stresszt. Az egyik nyulunk úgy pusztult el, hogy egy kóbor kutya beszökött a kertbe, de nem fért hozzá az ólban, mégis elvitte a nyulat a szíve. Nálunk félig kedvencként voltak, főleg a szülők, ők még a nevükre is hallgattak, idővel azt is megtanulták, hogy alkonyatkor oda kell jönni hozzánk, hogy berakhassuk őket az ólba. Külön-külön voltak kint, mert nem akartuk, hogy állandóan vemhes legyen a suta. A felnőtteket nem bántotta a macska, de a fiakat igen. Róka- és kutyabiztos ól kell nekik.
Szerintem nincs velük több munka, mint a tyúkokkal, ha utána olvasol, akkor nem is nehéz, 10 évesen már én is el tudtam látni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!