A tehenek tényleg ilyen nehezen szülnek és ilyen
kényesek?
Figyelt kérdés
Terveztem tartani teheneket, de mikor néztem a dr Pol állatklinikáját, szinte mindig volt vmi tehenes ügy: sokszor volt, hogy farfekvéssel születtek, ikerborjúk, mindkettő halva született, a másik leggyakoribb pedig a felfúvódás és a gyomorcsavar.
Ezek mennyire gyakoriak, meg úgy alapjában véve mennyire kényesek?
Melyik tehénfajta "erősebb" ilyen szempontból, amelyik sok tejet is ad?
Nagyapámnak vidéken mindig voltak tehenei,amire vissza tudok emlékezni(kb.28éve).Ilyen problémája nem emlékszem,hogy lett volna.Évente 2-3 kisborjú született,de nem volt velük gond.
2018. okt. 26. 11:00
2/8 anonim válasza:
A természettudományos ismereteket nem a tv szórakoztató filmjeiből kell meríteni. Általánosságban a tehenek ellése nem jár sok bajjal. Viszont a jelenleg tartásban levő haszonállatok zöme valamilyen irányban kitenyésztett fajta, ahol a tenyésztés elsődleges célja a hús-, tej- vagy egyéb maximális "termelése" és a "mellékesnek" tekintett szempontok (pl. tartás, szaporodás, csontozati stabilitás) nem mindig jönnek számításba. Olyan ez, mint kutyáknál a francia bulldog esete, ahol szinte kizárólag csak császármetszéssel születhetnek meg a kiskutyák, mert az anyaállat normál körülmények között képtelen őket világra hozni és elpusztul a kölykeivel a hasában.
2018. okt. 26. 11:14
3/8 anonim válasza:
Persze, hogy mindíg az látod a tvben, hiszen ez a műsor erről szól. Az elég unalmas lenne, ha komplikáció nelküli ellést mutogatnának.
A felfúvódás és az oltógyomor helyzetváltozás altalában rossz takarmányozás miatt alakul ki. Ha szarvasmarhákat tervezel tartani, akkor járj utána a témának, szerezzd be a papirokat, engedelyeket (amennyiben szükséges), keress egy állatorvost akit ki tudsz hívni ha bármi baj adódik illetve időnként meg kell őket vizsgálni. Inszeminátort is alkalmaznod kell, gondolom bikát nem akarsz tartani.
De a legfontosabb az a takarmányozás. Ha nem értesz hozzá akkor kérj szakértői segítséget, mert nagyon nem mindegy, hogy miből és mennyit esznek.
2018. okt. 26. 11:18
4/8 A kérdező kommentje:
Persze, azt tudom, hogy a film az nem minden esetben a valóságot mutatja, csak érdekességből szoktam nézni, ahogy minden natgeo, animal adókat.
2018. okt. 26. 11:21
5/8 anonim válasza:
Az őshonos, szívós fajták általában egyszerűbben ellenek, mint a mai kitenyésztettek. Pl a holstein-fríz. De speciel egy nagy húsformákkal rendelkező húsmarha is nehezen ellik, pont amiatt, hogy nagy a borjú születési súlya és a tehén az izomzat miatt nehezen tolja ki
2018. okt. 26. 13:03
6/8 anonim válasza:
nekem 3 éve van tehenem, borjúként kezdtem vele. most ellett 2.x. Semmi komplikáció nem volt vele. Megfelelő takarmányozás ellés előtt fontos. A borjú ne nőjön túlságosan az utolsó hetekben ezért akkor csak legelt vagy szénát evett a tehén. Lucernát vagy abrakot egyeltalán nem. Fejem és a tejen borjút nevelek. Nem volt eddig bajom semmivel. Se a tehénnel se a borjúval. Nálam kötött tartásban vannak. Ezért sok munka van velük. Pl napi 2x ganézás
2018. okt. 27. 13:32
7/8 anonim válasza:
Utolsó. Miér fejed és eteted a borjút, miért nam magától szopik?
2018. okt. 27. 17:01
8/8 anonim válasza:
Mesterséges nevelésnek hívják. Minél több tejet szeretne magának, ezért vagy tejpótlót kap simán a boci, vagy rendes tejjel mixelve a pótlót.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!