Melyik baromfi hogyan költi ki tojásait? (Gyöngyös, pulyka, kacsa, liba, tyúk) Érdemes lenne pulykával keltetni a gyöngyös tojásait?
Én körülbelül 10 éves korom óta foglalkozom baromfiak keltetésével.
Olyat még soha nem tapasztaltam, hogy a tyúk nem ült rá például a kacsa tojására.
Kacsáknak nincs olyan nagy kotlási hajlama, mint a parlagi tyúknak, s pont ezért szokták tyúkkal keltetni a kacsa tojásokat is.
Közel 10 éven keresztül voltak bronzpulykáim is, annál nincs jobb kotlós.
Volt, amikor nem ültettem meg, s az áprilistól szeptember végéig ült a tojófészekben, mindig verekedni kellett velük, hogy kiszedjük a tyúktojásokat.
Egy baj van a pulykával, mivel nagytestű, ezért összetörhet a tojásokból pár darabot.
Azonban most jön a DE! Köztudott, hogy a gyöngyös tojásának a héja vastag, ezért a pulyka nem tudja összetörni.
Tehetsz a kotlós alá 31 gyöngyös tojást nyugodtan. A csibéket is rettentően félteni fogja majd.
Azért írtam 31-et, mivel geometriailag páratlan számú tojásból könnyebb összerendezni kör alakúra a tojásokat, mint párosból. Sokáig azt hittem, hogy babona a páratlan szám, de nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!