Letojt tyúkokhoz pár jó tanácsot tudtok adni?
Köszönöm az eddigi válaszokat, és minden tanácsot ötletet hálásan fogadok.
Egy hete vannak nálam, akkor 9 hónaposak voltak. Egyenlőre meszelt óljuk van ülővel, bújókkal, előtte fedett kifutó, alattuk szalma, de szeretnék nekik nagyobb kifutót a fűre, a kertbe. Az ól mellett elkészült a tojóház, ól téglafakkokkal, ma vagy holnap már oda is mehetnek, a közfalból kell csak bontani. Anyagilag most nem állok úgy hogy vehessek terménydarálót, vagy kerítést, minden felszerelést házilag újrahasznosítással próbálunk megoldani. A privát üzeneteket is nagyon köszönöm! :)
Szerintem amíg nem foglalkozol csibékkel, addig felesleges a terménydaráló. Eleinte mi is darát vettünk a letojtnak, és nem szórták szét, de szinte folyamatosan rájártak. Utána egy ismerős tanácsára váltottunk szemesre, és a tojáshozam változatlan maradt, de sokkal kevesebbet jártak a kajára, és kevesebb is fogyott. Ha úgy néznek ki, ahogy gondolom, akkor jolovit vagy chicktonik nem ártana (ez egy 1000-es körül van) gyorsabban tollasodnak.
Én ilyenben adom nekik a kaját, úgy van felkötve, hogy épp kényelmesen elérjék. A fejükkel ugyan próbálják kitúrni, de annyit lengedezik, hogy nem számottevő. Én itatót ebay-ről rendeltem, mezőgazadasági boltban a (ha jól emlékszem 10-es) szilikoncső pont jó volt rá, egy 10 literes edény alján is van egy tömlőcsatlakozó, amit elég feltölteni naponta egyszer, így mindig friss vizük van.
Egy deszkára szereltem rá, stabilan működik. Viszont érdemes tartalékot venni, mert néha csak sikerül egyet eltörniük (nekem egy év alatt 2 tört el, de az egyik renitens tyúk folyton rohangál rajta :D)
Képzeljétek, megvan az első tojásunk! :)
MADARAT lehet velem fogatni! 😃
Helyzetjelentés:
Tikok szépen kitollasodnak lassan, egyre inkább tyúk formát kezdenek ölteni. Ma 5 tojást tojtak! :)
Mostmár rárohannak a zöldre, elsőre elfutottak mikor dobtam nekik! :)
Kaptak tojótápot is, darált mixet is, és ma már a szemesbúzát is jól ették! Szerintem mostmár a szemes kukorica is menni fog, de a darált mix is marad.
Konyhai hulladékot is szépen eszik, sőt, találtam cserebogarat, kettő csak épp megpiszkálta de egy harmadik szabályosan levadászta, és el is futott vele jó messzire, hogy biztosan másé ne legyen! Ilyet még egyik sem csinált semmivel sem! A tojáshéjak egyre vastagabbak, az itatókat tökéletesítettük. Köszi, sziasztok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!