Mostanság érdemes-e belevágni méhészkedésbe, akár kicsibe, akár nagyban? Kb. mennyi családtól érdemes csinálni?
Soha jobbkor nem tehetted volna fel ezt a kérdést :)
Épp ma pergettem ki a tavaszi virágmézet....majdnem sirva fakadtam...
13éves korom óta méhészkedek,43vagyok vagyok.20-30-60 kaptár méheim voltak.7évet lehúztam külföldön,2013-ban kezdtem megint méhészkedni(hogy ne kelljen megint kihúzni a francba külföldre,kössön ide valami).
Tavaly ilyenkor 20 termelőcsalád hozott 2mázsa virágmézet,aztán 4,5mázsa akácmézet,meg a nyári virágméz,összesen lett 9 mázsa mézem.közel 3,5 milliót tettem eddig bele(ma volt az 500ezres pörgetőm főpróbája,12volt,6keret,automata...szó szerint csak össze lett mézezve).60 vadiúj kaptáram van és 15 régi,a 60 az 2x700ezer forintba került.meg a sallangok,gyógyszerre 80ezer,viaszra műlépcseréhez 170ezer,nem is sorolom.csak az atkairtó ködölő tavaly jutányosan 30kg mézembe került,újonnan 50ezer)
szóval fejlesztek,tolom bele a pénzt,ha jó év lenne az idei akkor öngerjesztő lenne a folyamat,ami idén bejön visszapörgetem.de nem lesz mit:
-lett 100kg mézem,duplaannyi családtól mint tavaly,kb 30%-os áremelés esedések(a durva hogy már most kb 250kg mézre van rendelésem és nincs miből szállitani)
-az akácnak annyi,lefagyott,ami kivirágzott annak a gondját megoldotta a pünkösdi hétvége.ha valami csoda folytán lesz akácméz 2500-3000 forint alatt meg se mutatom.
szóval ott tartok hogy nyár végén vissza kell ugranom Ausztriába dolgozni,hogy tudjak venni pl egy kisteherautót,meg további felszerelést ami a napi működéshez kell,mert idén mézhiány lesz,és nem lesz bevétel.
a főállású méhészek helyébe nem lennék,tökönszúrnám magam,haverom 0kg repcemézet pergetett 200hektár repcetábla mellett,csak a költség volt majdnem 200ezer,akácra meg nem is megy nehogy nagyobbat bukjon.méze úgyse lesz belőle
szóval most májusban mi méhészek panaszkodunk,majd ősszel jönnek a borosgazdák,mert a szőlő-akác melegigényes növény és idén a szőlőnek is meszeltek
a kedved nem akartam elvenni,méhészkedni 10-15év távlatban éri meg
Zoltán491
"Igen, érdemes belefogni a méhészkedésbe. A méz mindig keresett lesz, és jó áron mindig el lehet adni."
Mire alapozod ezeket a kijelentéseket? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!