Nyulakat általában milyen idős korban érdemes levágni? Interneten nem nagyon találok információt ebben a témában O. o
Figyelt kérdés
2015. okt. 5. 20:09
1/10 A kérdező kommentje:
vagy hány kilósan
2015. okt. 5. 20:13
2/10 anonim válasza:
Én úgy tudom olyan 1 - 2 éves koruk közt. nem a kiló számít hanem hogy fiatal legyen még a húsa !
3/10 anonim válasza:
Fajtától és tartási módtól függ. Attól függően, hogy mikorra sikerült őket a végleges méretükre megnöveszteni, mert onnantól a húsnyúl élete már csak takarmánypocsékolás.
Ökölszabályként elmondható, hogy a nyúl 4 hónapos korában ivarérett (lányok előbb, bakok később) és 6-7 hónapos korára el kell érje max testmérete 90%-át, azaz a továbbtartása nem gazdaságos, a takarmányhasznosítása innentől meredeken romlik, ezért innentől vágásérett. De van, aki csak 9-10 hónaposan vágja a nyuszit, főleg az, akinek olcsón van takarmánya, saját lucerna, kaszáló, kukorica, régebben, nálunk, borsodban a szerencsi cukorgyár leveles répafeje olcsón...
4/10 anonim válasza:
ekkor a legtöbb intenzív fajta 4-6 kilós. A régi parlagi fajták 2,5-3 kilósan már vágósúlyban vannak.
5/10 anonim válasza:
Az 1-2 éves már régen nem jó. Én 4 hónapos kor körül már vágok. Ha eléri élve az 2 kilót akkor rántanivaló, a nagyobbakat olyankor vágom. A megmaradtakból szoktam hagyni hízónak is, pörköltnek, olyan 3 kilós korukig, a szebbeket meg próbálom értékesíteni élve.
6/10 anonim válasza:
intenzív nevelésnél olyan 10 hetesen már elérik a 2 kiló feletti tömeget, de lehet a 2,5 kilósat is, akkor vágják őket. Persze háztáji tartásban általában nem nőnek olyan gyorsan, de ott is a tömeg számít.
7/10 anonim válasza:
No figyelj cimborám!!! Én közel 30 éve nyulazok (eleinte kis számmal de volt 150 nyulam is - most 100 körül van) Vagy tíz éve ajánlották először rántani. Imádja az egész család, s a felesége az 1,5 kilósat szereti kirántani - azt a legkönnyebb átsütni szerinte -. 4-5-öt szoktunk ilyenkor levágni, de én belecsempészek néha 1.70 - eset is az jó falós... volt már vendégünk, aki azt hitte rántott csirkét eszik... kereste is a szárnyát, de azt mondtuk, hogy már a gyerekek megették.... azóta sen tudja, hogy akkor nyulat evett). A 2 kilós sütni kiváló... egy patikába szoktam vinni, valahogy tejfölösen csinálják tepsiben, de az egekig dicsérik. A két kilósból lehet isteni Brassóit csinálni. (A nejem ahogy készíti ... FENSÉGES) 2.50- től már lehet pörköltnek. Minél nagyobb minél idősebb annál jobb - egyesek szerint. (Én legutóbb egy hatalmas öt éves anyanyulat vágattam le apámmal, s azt csináltuk meg bográcsba... Természetesen előtte páclében állt egy napig.A súlyok természetesen élősúlyban értendők. Jó étvágyat!
9/10 anonim válasza:
Inkább egyetek füvet meg kavicsot!!! Barbárok
10/10 anonim válasza:
A frranciáknak a kagyló, meg a csiga a nemzeti eledeleük, az olaszoknak a macska, a kínaiaknak a kutya, s folytathatnám.... nem hiszem, hogy barbár lennék, mert szeretem a nyúlhúst.. (A nyúlgerinc például anno a magyar grófok csemegéje volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!