Nyulaknak tényleg nem szabad adni krumplit, karalábét?
Marhaság. A nyúl mindkettőt nagyon szereti. Viszont a sok krumplitól nagyon meghíznak, elnehezülnek, a karalábé nagy adagban pedig hasmenést csinálhat nekik. A megfelelő nyuszitáplálás lényege a változatosság, a kiegyensúlyozottság , és az, hogy lucernát, füvet mindig fonnyasztva kapjanak.
Meg az, amit az előttem szóló írt.
Szakértő Úr 60x40 centis ketrecet javasolt, ez számomra már mindent elárul a szakértelméről. Bár az tény, mond egész jókat is, amikről a nyúltartók többségének más a véleménye - tévesen.
Eléggé elterjedt, hogy K betűs zöldségeket tilos a nyulaknak adni, de ez így nem igaz.
A krumplit valóban mellőzzük, mert amellett, hogy a keményítőtartalma nagyon magas és nehezen emészthető, a csucsorkivonata többféle idegmérget tartalmaz, a legjelentősebb itt a szolanin. Kisebb mennyiségtől nem valószínű, hogy bármiféle baj lenne, de nem érdemes kísérletezni azzal, mennyit bír a nyuszi.
A káposztafélék, karalábé, karfiol pedig tényleg puffaszt, de csak nagy mennyiségben. Ennyi erővel minden árt: a saláta felhalmozza a méreganyagokat, a spenótnak túl magas az oxálsavtartalma, a retek ingerli a légutakat, a paradicsom hasmenést okoz, a répának elég magas a cukortartalma stb. Ez mind csak akkor érvényes, ha túl sokat esznek az adott növényből. Tehát a mennyiségre ügyelve nyugodtan adhatsz nekik K betűseket is.
Amelyik zöldségeket viszont kiemelném a krumpli mellett, az a borsó és a bab, amiknek csak a hüvelyét javasolt adni, a bogyó szintén mérgező lehet, a kukorica, aminek annyira magas a keményítőtartalma, hogy az már komoly problémákhoz vezethet, a paradicsom és a paprika zöld része, ami ugyancsak mérgező csucsorkivonatot tartalmaz, de a számunrka is ehető részekkel nincs gond, valamint az erős dolgok, mint a hagyma, csili.
Büdös nyúllal többnyire egyet szoktam érteni, de most nem igazán. Egyrészt, a krumpli, mint már írtam, elsősorban nem a hizlalósága miatt hanyagolandó. Erről már egy másik kérdésnél volt vitánk. Aki nekem nem hisz, legyen szíves, nézzen utána valami megbízhatóbb oldalon, könyvben, személynél. Másrészt a karalábé - mint nagyjából minden más is - tényleg okozhat hasmenést, de a nagyobb adagoknál súlyosabb probléma a puffadás. Harmadrészt pedig, a lucerna és a fű tényleg nagyon jó, de mi a fenéért kellene fonnyasztva adni?! Tudom, általában azt szokták mondani, hogy hasmenést okoz. Nem okoz hasmenést. A vadonélő nyulak sem fonnyasztják meg, mielőtt megeszik, de akkor maradjunk csak a fogságban tartott nyusziknál. Én is friss állapotban adom a nyulaimnak és egyiküknek sem volt még emiatt hasmenése se egyéb más problémája, sőt szép hosszú (10+) és egészséges életet éltek és élnek. Hiszen a nyulak legtermészetesebb tápláléka a friss fűféle, erre specializálódott a szervezetük. A nedves, vizes zöld az más kérdés, valóban nem túl jó, bár esős időszakban az enyémek nedvesen is eszik, még nem volt gond belőle, de azért ezt én sem javaslom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!