Hogy kezdjem el a méhezést?
A Méhészkedés egy 24 órán át tartó munka, a hét 7 napján, egész évben. Utaztatni a méheket, földet bérelni, vigyázni a kaptárokra, pergetni... nem egy emberes munka, sőt! Egyedül szinte nem is lehet csinálni. S rengeteg szaktudás kell hozzá. Egy jóbarátomék családi méhészetet üzemeltetnek az Alföldön, pénz nem sok folyik be belőle, drága a támogató eszközpark és belepusztulnak, annyi munka van vele.
S ha jön egy betegség, oda a fél, vagy az egész állomány.
Kb igy:
1985,13éves voltam.akkor nyilt meg az új városi könyvtár,mivel horgásztam tiniként horgász szakkönyveket kerestem.Találtam is egyet,és jééé,mellette ott volt egy méhészkönyv,Faluba Zoli bácsi Méhek méhészkedés cimű könyve.
Átvillant a fejemen hogy a szomszédasszony méhész,és sokszor látom a kertből hogy "turkálnak a kaptárakban".
Vajon mit csinálnak olyankor? Leemeltem a könyvet.
Még aznap délután kiolvastam.Otthon bejelentettem hogy lesznek méheim.Reakció:"ide méhet nem hozol,kutya,macska,papagáj,tengerimalac már volt,ide méhet nem"
Mindez novemberben volt.Másnap megkérdeztem a szomszédasszonyt hogy lehetnének méheim.Válasz: olvass sokat,tanulj,aztán tavasszal majd gyere át kaptárt bontani.
Pénz? Eszembe se jutott.Arra gondoltam ha lesz 1-2-3 kaptár méhem akkor majd lesz saját mézünk,nem kell venni.
Tavaszig elolvastam kb 50,1év alatt 118 méhészkönyvet.
Az összes Méhészet szaklapot 1953-tól.Méhészről méhészre körbejártam a város mind az 52 méhészét.
Lett mentorom,pártfogásba vettek.Elkezdtem levelezni a Gödöllői Állattenyésztési Kutatóintézet Méhtenyésztési Osztályával.1987 júniusában az azóta megszünt Leányfalui Állami Méhanyanevelő telepen találtam magam 2hétre diákmunkásként.
Kaptam 2 méhrajt,szakács helyett mezőgazdasági technikumba jelentkeztem.
Aztán lett 10 család majd 15 majd 20.Lépésről lépésre.
16 évesen alapitó tagja lettem a Méhészek Fejér megyei Egyesületének.
Aláirtam életem első szerződését a TSZKER-el 100kg akác,100kg vegyesvirágméz leadásáról.
Hát valahogy igy kéne kezdeni ha szereted a méheket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!