Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Vietnámi csüngőhasú malacot...

Vietnámi csüngőhasú malacot hogy kell tartani?

Figyelt kérdés

A rokonságban nem idegen dolog a disznóvágás, arra gondoltunk a párommal, hogy vehetnénk egy malacot. Ő nagyjából ért hozzá, én nem, de szeretnék belefogni, a család is segítene benne.

Olvasgattam róla, hogy kondában kell tartani, és hogy igénytelen, ridegen is lehet tartani.

Na elsőnek én csak egyet vennék, beletanulni a dologba, aztán ha megy, és meg is éri, esetleg később többet is.

A kérdésem az, hogy lehet-e egyedül tartani, megéri-e anyagilag, vagy jobban járunk, ha boltban vesszük a húst?

2014. jún. 30. 12:48
 1/6 anonim ***** válasza:
Vietnami csüngőhasút saját megítélésem szerint úgy érdemes tartani, ha nem egyet, hanem legalább kettőt veszel (kb 5000 Ft/db)vagy egy vemhes kocát veszel (ez huszonnéhányezerért van, de rövid időn belül szülni fog 8-10 utódot akár). Igazából azt kellene végig gondolni, hogyan tudod megoldani az utánpótlást, illetve a takarmányozást olcsón. Például én olvastam, hogy úgyis fel lehet nevelni Vietnami csüngőhasút, hogy vízbe áztatott búzakorpát adsz neki.
2014. júl. 1. 17:29
 2/6 anonim ***** válasza:
Én személy szerint soha a b*dös életbe nem vennék csüngőhasút. Zsíros kevés hússal. Ha zsírosat szeretnél, akkor veszel mangalicát, ha húsost akkor durcot vagy nagyfehéret. Igaz ezek tartása jóval több (ha felneveled jó súlyra) de egyszer ez is marad kicsi, akkor is levághatod. Ezek a kis malacok (vietnámi) maximum 60-70kg-ra nőnek meg (rengeteg idő alatt), és persze a kis vietnámiaiaknak lettek kitenyésztve, akik meg vannak egy falkával, de annyit esznek mint egy egér. Kb. 6-7 vietnámit tesz ki 2-3 magyar (evés szempontjából). Kicsit elkanyarodtam a témától, de nem lényeges. Összefoglalva szerintem ne vegyél vietnámit, mert kicsi, zsíros és szerintem még bűn ronda is mellette. (a földig érő hasa miett, tudom, hogy a nevébe is benne van, de akkor is, csak egy 4 lábon járó zsírosbödön.)
2014. júl. 4. 19:00
 3/6 anonim válasza:
100%
Nagyon-nagy tévedés az, hogy a vietnámi zsíros. Ha úgy eteted, akkor igen. Ha nem, annyi zsírja sincsen, hogy kisüssed benne a húsát. Ha szénhidrátot eszel, elhízol, ha zöldséget, akkor nem. Ez tökéletesen igaz a vietnámira. Egy év alatt 60-100 kgosra nő, tehát ezek gyakorlati számok, nem olyan embertől származik, aki már hallott olyanról, aki mesélt egyszer a vietnámiról... Viszonylag igénytelen, de nyáron folyamatos vízellátottság kell a felhevülés ellen, télen szélvédett ól vastag szalmával. Kell egy kisebb dagonya számukra, egyet ne vegyél, legalább kettőt, hármat, társas lény, egyedül magányos. Ha olcsón hozzájutsz szemestakarmányhoz, tudsz zöldet adni nekik, gyümölcs, tök stb, olcsóbb, mintha boltban vennéd és tudod mit eszel. Nagy fehér, durok, lezabálják a fejedet, annyit esznek és nem mindegy mit adsz nekik. Persze, hogy nagyobbra nőnek, irgalmatlan mennyiségű gabonával... Lehet számolni, melyik éri meg. Hogy csúnya? A tepsiben már mindegy, ha a szépségéért akar valaki állatot tartani, az vegyen papagájt. Apropó a hasa nem ér le a földig, akkor egyhelyben kapálózna..:) Olvass utána, egy kis irodalom, keress fel olyan embert, akinek van, tartott, hallgassad meg a véleményét.
2015. márc. 8. 23:19
 4/6 anonim ***** válasza:
Amit az egyik válaszoló írt,hogy vegyél vemhes kocát... nehogy vegyél elsőre, mert ahogy írod nem értesz hozzá és a párod is csak valamennyire.. egy az hogy lehet hogy csak rámondják hogy vemhes es dupla aron eladjak es mivel nem ertetek hozza nem fogod esztevenni hogy tenyleg az e. En sem nagyon ertettem hozza es mar csak akkor vettem eszre mikor mar tenyleg nagyon nagy volt a hasa meg megduzzadtak a csecsei es a nemi szerve is. Masik dolog meg ha elkezd fialni es netan segiteni kell neki akkor fogtok tudni ?? Meg ezek a vietnamiak altalaban olyanok hogy a malacaiert tamad..
2017. jan. 14. 09:00
 5/6 anonim válasza:

A vietnámi a legrosszabb döntés.

Nekem ingyen nem kéne.

Az pedig baromság hogy 100 kilosra megnő.

Látszik hogy nem értetek hozzá.

2017. jún. 23. 18:15
 6/6 csenerezi válasza:
Meg tudom erősíteni, hogy társas lény, egyedül boldogtalan. Szerintem nem ronda, nagyon kedves és barátságos, attól függ mennyit látja a gazdát. Nálunk nagy területen vannak, tyúkokkal jól kijönnek, együtt járnak, a malacok túrnak, a tyúkok a túrásban kapirgálnak. Húsával még nincs tapasztalat, de kint vannak a szabadban és kapnak gabonát is. Mi sem voltunk tapasztaltak, segítség nélkül hozta a malacokat a világra. Nem volt probléma. Mi pont azért választottuk, mert nem túl nagy. Nekünk nem kell 150-200 kg-os disznó.
2023. máj. 21. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!