Lucernát ki hogyan szárítja ki?
A lucerna széna az egyik legértékesebb szálas takarmányunk.
Erősen puffasztó hatású zölden, ezért fonnyasztva, vagy szárítva etetjük. Szárítva egész évben rendelkezésre áll.
Fontos a kaszálás időpontjának helyes megválasztása. Akkor kell kaszálni, amikor a sarjadékon az alsó két-három levélke sárgulni kezd. Ekkor adja a legnagyobb tömeget, a legjobb beltartalmi értéket.A levágott lucernát renden hagyjuk, a száradást a Természetre bízzuk. Reménykedünk, hogy nem ázik meg, mert ezzel az értéke jelentősen csökken. Időtől függően a száradási idő 4-8 nap. Eközben kétszer-háromszor megforgatjuk. Lényeges, hogy a forgatást csak a szükséges mértékben, és kora reggel végezzük, mert a harmatos lucerna levele így nem pereg le.Ha tökéletesen megszáradt, behordható, szintén a reggeli órákban. Ha van fedett hely, ez a szerencsésebb helyzet, ennek hiányában boglyába (nagyüzemben kazalba) rakjuk, a tetejére réti szénából teszünk egy sort, ez megakadályozza a beázást. Réti széna hiányában a tetejét ponyvával, fóliával is védhetjük, bár ennek rögzítése elég macerás. Jó megoldás a bálázás, ha van rá lehetőség. A bálákat lehetőleg zárt színben tároljuk, mert könnyen beáznak.
Egyébként ha van elegendő, már fonnyasztva is etethető, ügyelve a fokozatosság elvére.
-állattenyésztő-
Nagyjából igen. Nagyon sok jó minőségű lucerna szénát készítettünk anno (150 hektáron 3x,4x kaszáltunk), hol lehetett volna szárítani, mint az isten ege alatt? Jó, voltak a Vámosi-féle kazalszárítók, de erre is csak erősen szárazon lehetett kazlazni.
Szóval minél gyorsabban szárad, annál jobb lesz, csak csontszárazon ne mozgassátok a levél megőrzése miatt.A hajnali harmatot kell kihasználni.Ha pedig esőt jósolnak, inkább egy kicsit legyen a lucerna öregebb, mint renden ázzon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!