Nem esznek a kecskéim, mi lehet a bajuk?
Inkább tanácsot szeretnék adni mivel nem vagyok állatorvos.
Az állatorvosok / orvosok szerződésben állnak gyógyszergyárakkal, az a fontos hogy felírjanak, javasoljanak gyógyszereket. Csakhogy a gyógyszereknek mellékhatásai vannak. Van állatoknál olyan egyed aminél pozitív hatást fejt ki, másnál meg akár elhullást. lehet ez történt a kecskéddel. A kecskéknek főleg ellési időszakba nem szabad semmi "kemikáliát adni". Az már régen rossz ha a kecskéid nem esznek... olyan állatokról beszélünk amelyek igenis szívesen esznek és szabadban jó táplálékkeresők.
Pár jó tanács: próbáld meg pányva nélkül legeltetni a kecskéket, olyan fontos gyógynövényeket megesznek ilyenkor ami segítheti jobbulásukat. Én legeltetek, féreghajtózás csak párosodási időszak előtt. Új példányt, csak nagy ritkán bakot veszek és a vásár előtt jó alaposan megnézem az állományt, külön is rekesztem egy 10 napra amíg a féreghajtót megkapja. Ez segít hogy az állományba ne kerüljön be beteg egyed.
A kecske olyan gyógynövényeket legel ami fokozza ellenállását a betegségekkel szemben, de ehhez szabadon kell legeltetni hogy azt ehessen amit talál. Ne aggódj , szabadon járkálnak a legelőn, még villanypásztor sincs, én nem is őrzöm. Ha jóllaktak jönnek a kapuhoz és mekegnek hogy beengedjem. Hűséges állatok, nincs velük gondom. Az ismerősöm a bükkbe teljesen szabadon tartja őket egy hatalmas legelőn. A gazdájukat megismerik és megengedik hogy megfejje őket. Idegenek jelenlétébe közel sem jönnek. Okos állatok...
Sajnálom ami kecskéiddel történt próbálj meg főleg ellés vemhesség időszakában a kemikáliáktól tartózkodni!!!
Létezik egy olyan dolog kérődzőknél, hogy ketózis. Tehenek esetében ellés utáni napokban-hetekben, kecskénél gyakran közvetlenül ellés előtt-alatt-után jelentkezik.
Élettani háttere röviden és leegyszerűsítve, hogy a tejtermelés magas energia-, és kálcium-igényét nem képes a szervezet kielégíteni, a máj nem bírja a terhelést (kiváltképp, ha esetleg pluszkondis volt az állat ellés előtt, illetve ha relatív magas tejtermelési szintre van programozva - pl holstein-fríz tehén, szánentáli, alpesi kecske), leesik a vér kálcium és cukor-szintje, az állat jellemzően nem eszik, nem tud felállni, elhagyja magát, legrosszabb esetben kómába esik és elpusztul.
Elsősegélyként kalcium-, és glükőz-infúziót szokás adni, a tehenek esetében egy vagy két adag már elég is szokott lenni az átlendüléshez. A kecske ilyen szempontból kellemetlenebb páciens...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!