Tyúkokkal, hogyan etessem leg a kukoricát?
Vettem 40 hetes Bábolnai Tetra SL tyúkokat. Próbáltam rászoktatni őket darálva a kukoricára ezt megették, de a belekevert egész szemeket nem. Darálógépem nincsen. Azt olvastam, ha éheztetetem őket akkor egy idő után megeszik. 4 napig nem kaptak mást csak egy kis házikosztot és már 1,5 napja semmilyen kaját nem kapnak, még sem eszik meg.
Azt olvastam a tyúkok úgy vannak kódolva, hogy az egészkukorica szemeket ne egyék meg, mert túl nagyok a szemek, de ha az éhség ráveszi őket utána már nincsen gond. A kukorica dobálgatós módszert is próbáltam, de mivel nem tanyasi tyúkok csak bámulnak.
Köszönöm a válaszokat
Pedig darálva kell adni, úgy jobban meg tudják emészteni. Nincs valami szomszéd, akinek van darálója?
Kukorica helyett tápot adhatsz még nekik, ha máshogy nem tudod megoldani, de amit most csinálsz a tyúkoknak nem jó.
Ne izgulj, nincs semmi baj! Annyi a hiba az egészben, hogy nekik még túl korai ez a nagy mag (mivel még sosem láttak ilyet)!
Vegyél apróbb szemű magokat(zab+búza+árpa vagy más egyéb vegyes magkeverék kombinációt), és először csak ezeket add némi táppal kombinálva, majd "vedd ki" belőle a darát fokozatosan, és kezdj el hozzá adagolni kukoricát, lassan-lassan. Ez eltarthat 1-1 hétig is. Nem telik el egy hónap, és a madaraid boldog kukorica fogyasztók lesznek! Célszerű azért a kukoricát midig kevés apróbb szemű maggal keverni, jót tesz nemcsak az emésztésüknek, hanem annak is, hogy nem lesz túl egyoldalú a kajájuk. Ha majd zöldet is akarsz nekik adni, csak nagyon nagyon lassan tedd, mert hamár 40 héten át csak tápon éltek, megviseli ez az egész a szervezetüket. Elég napi max. 1 marék, és miután ráéreznek az ízére (akár 1 hét is eltelhet addig), emelheted az adagot, de csak lassan, hiszen ők nem háztájiként éltek eddig. Sok szerencsét, majd írj, hogy mire jutottál!
Köszönöm a válaszokat.
40 hetesek már igen nagyok, a 30 hetes Orpingtonok jóval kisebbek és ők már eszik a kukoricát.
Tegnap az etető alja tele volt kukoricával és ráöntöttem a kukorica, búzadarát. Úgy vettem észre, hogy megették a kukorica egy nagy részét is éhségükben.
Meglátjuk mennyire fogják a továbbiakban kiszórni a kukoricát. Amúgy búzát már kapnak égóta.
András
Helyzetjelentés:
4 nap takarmány mentesség (házi koszt és füvet kaptak) csak szemeskukorica volt előttük + két nap teljesen kaja mentesen.
Ezután kaptak takarmányt daráltat, kukoricával és búzával keverve. Megették az egészet.
Eszegetik a kukoricát már, bár még nem fogy rendesen, de eszegetik végre a búza az már ment régóta.
Amit kapnak minden nap:
1 vödör fű, tyúkhúr, stb.
1 vödör házikoszt maradék
Kukorica, búza „darálva” szemes belekeverve
Zeolit és mészpótló kicsi a kajába keverve
Hátrány:
Leállt a tojástermelés, 11 tyúktól amióta van kaja napi egy tojás van. (amíg koplaltak addig volt 3 napi átlagban, gondolom kimerültek a koplalás alatt)
Jelentkezem mikor indulnak be megint.
Andrew :)
A magevő madarak a begyükben előemésztik a magokat. Ezek a madarak fogyaszthatnak apróbb köveket amivel a begyben az előemésztést úgy segítik , hogy a kövek törik a magokat.
Biztosítani kell, hogy vagy a magok legyenek lágyabbak (főzzed meg kissé),vagy Te megőrölöd, vagy lehetőséget adsz a tyúkoknak apró kövek fogyasztására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!