Szabad-e haszonállatot tartani 0°C alatt kültéren?
Vitatkozok a fiammal. Szerintem egy 8-9 hónapos üsző borjú téli tartásának alapfeltétele, hogy minimum 0°C fok feletti, de inkább 6-10°C hőmérsékletet biztosító zárt istállóban legyen elhelyezve. A fiam szerint ha fokozatosan szokott hozzá a "rideg-tartáshoz", akkor egy két oldalán nyitott, palatetős karám alatt is egészségi károsodás nélkül lehet tartani -10°C alatti hidegben is.
Gyerekkoromban kis gazdaságban mindenféle állatunk volt. Ha szegényes körülmények között is, de mindig próbáltunk az állatok részére az emberi mércéhez viszonyított elfogadható elhelyezést és gondozást biztosítani: etetés, itatás, tisztán tartás, időjárás elleni védelem.
Ennyit változott volna a világ, hogy ez már nem szüksége? Azok válaszát kérem akik gyakorlatból is ismerik az állattartást.
Szabadni szabad, de
az a kérdés hogy mennyi takarmánnyal tudsz fűteni hatszáz kiló húst harmincnyolc fokra.
Ha van legelőd bőven ahol magának legel a jószág és van sok olcsó takarmányod akkor jó egy szélvédett hely is. Ha drága lucernaszénán meg abrakon teleltetsz akkor inkább kifizetődőbb egy istáló. Másrészt az emésztőrendszernek is vannak határai, és egy amúgy is végsőkig kihasznált tejelő vagy hízó marha csak a teljesítménye kárára tudja fenntartani a testhőmérsékletét télen. Ki kell matekozni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!