Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Miért nem tojnak a tyúkjaim?

Fazekasné kérdése:

Miért nem tojnak a tyúkjaim?

Figyelt kérdés
6 hónapos tyúkok.Napos csibeként vettük őket,tápot már régóta nem adok nekik,fokozatosan átálltunk a darára,konyhai maradékra( értem itt hogy kenyér,tészta rizs).Kb 2-3 kiló közöttiek,és még egy tojást sem tojtak.Mindennap bizakodva megyek ki hozzájuk,de semmi...mi lehet az oka?Mit tehetnék még?Első állományunk,most próbálkozunk a gyerekeknek hátha lenne házi tojás.Köszönöm a válaszokat!
2013. nov. 26. 10:29
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Vagy a sima mész is jó, ha van otthon.
2013. nov. 26. 19:34
 12/20 A kérdező kommentje:
Ma vettem nekik tojótápot,ha ez sem válik be,és a tanácsokat is hasznosítom,az sem..akkor várunk még,majd levágjuk őket február körül.
2013. nov. 27. 19:13
 13/20 doboszoli ***** válasza:

Induljunk el a kályhától.

A tyúk nem azért tojik, hogy Te rántottát ehess, vagy száraz tésztát készíthess, hanem azért, hogy a tojásrakási ciklus befejeztével azokra ráüljön, kiköltse,tehát szaporodjon. (a szaporodási ösztönt az állatoknál csak az önfenntartás írja felül)

A madarakban genetikailag van kódolva, hogy akkor kezdenek tojni, amikor a napok hosszabbodnak,, tehát közeleg a jó idő, ami alkalmas a csibék kiköltésére, felnevelésére.

Kicsit hosszadalmas bevezető volt, de mindenképpen szükséges a folyamat megértéséhez, a tévhitek eloszlatásához.

Gyakorlatra fordítva:

A tyúknál, ha nem volt programozott nevelés, (erre nem térnék ki, mert külön, óriási irodalma van)a 24. héten még nem várható termelés. Majd olyan 27-29 hetes korban.

Addig is, ha "robbanásszerű" tartós téli termelést szeretnél, a napi természetes fényt egészítsd ki 18 órára, mégpedig napi fél órás emeléssel. Ne egyszerre, mert akkor elkotlik a jó része. Ha agressziót, kannibalizmust tapasztalsz, akkor a fényerőt csökkentsd, ne az időtartamot.

Tojni fognak gazdasági abraktól is, de a takarmány harmada-fele tojótáp legyen.(fehérje, mész, vitaminok, mert a tojástermelés nagyon kizsigereli a szervezetet)

A tartási helyen a hőfok ne menjen 17-18 fok alá, mert akkor létfenntartás ösztöne lép előtérbe, és az állat a drága abrakkal fűt, ahelyett, hogy termelne.

Zöldtakarmányt korlátlan mennyiségben kaphatnak a napi 16-20 deka egyedenkénti abrakon felül, ez esetben nem kell vitaminos kiegészítést(pl. Jolovit B) alkalmazni.

Ha nem akarsz tojást kelteni, a kakasokat szedd le az állományról, ne tapossák feleslegesen a tyúkokat.

Ha kérdésed van szívesen segítek.

2013. nov. 28. 16:51
 14/20 A kérdező kommentje:

Kedves doboszoli!

Köszönöm szépen,hogy ilyen sokat foglalkoztál a kérdésemmel!

Azt igen,gondoltam,hogy a szaporodáshoz szükséges a tojás,és nem a mi táplálásunkra.Csak az zavart hogy kb ilyen korú tyúkok szomszédoknál,rokonoknál már tojnak.Tényleg mindet elkövetek,hogy a táplálásuk is megfelelő legyen,de eddig eredménytelenül.Remélem azért majd 1-2 darabot bíztatásként találok nemsokára.Arra nem adottak a körülmények hogy melegítsem őket,vagy fényt biztosítsak többet.Köszönöm a segítséget!

2013. nov. 29. 08:46
 15/20 anonim ***** válasza:

Fájdalom, de minden tiszteletem ellenére ellent kell mondjak az agrármérnök úrnak. Én ugyan csak egy városból szalajtott vidéki legény vagyok, de minden évben megmutattam a falusiaknak, hogy hogyan kell tojást termelni.

Először is, kérdező, mint a mérnök úr jelezte, el vagy késve. Ettől az állománytól sok jót ne várj. Jövőre májusi előnevelt csirkét vegyél, és azonnal állítsd le őket a tápról. Kukorica, búza, árpa, napraforgó, valamint szója keveréket darálj le. (Ha akarod elküldöm a nálam bevált receptet. Igaz, én kijárós, kapirgálós tyúkokat tartottam.) Fontos a takarmányt ledarálni, egyrészt a homogenizálás miatt másrészt, ha egészben adod, nekik kell a zúzában aprítani, jelentős energiaveszteséggel. Nagyon fontos, hogy mindig jó bőrben tartsd őket, mert csak így számíthatsz jó tojóállományra, amely augusztus végén elkezdi, és következő augusztusig 70-75%-os termelést produkál.

2013. nov. 29. 17:18
 16/20 A kérdező kommentje:
:( Sajnos azt nem tudtam,hogy a tavaszi keltetésű a megfelelő.Megkérdezhetem,hogy azért esetleg jövőre megérné őket tovább tartani?Mármint hogy attól hogy idén elkéstünk mert hideg van,jövőre még elkezdenénej tojni?Anyukámnak ugyanezek vannak,és 1 hete beindultak,4 tyúk napi 2 tojást produkál.Tápot nagyon rég nem ad már nekik mint ahogy n sem.Most vettem neki 5 kilot,8 nak,de csak egy marékkal kapnak naponta.
2013. nov. 30. 13:37
 17/20 doboszoli ***** válasza:

Kedves Miquel végül is egyet beszélünk, csak más szempontból közelítjük a dolgot.

A tojótápban sincs alapvetően más, mint amit Te keversz, lényeg a viszonylag magas fehérjetartalom, és a mész kiegészítés a héj miatt.

A fényprogram természetesen nem kötelező, de nem is árt..

Nyilván tojogatnak giz-gazon, konyhai hulladékon tartva is, de az egyenletes, magas szintű termeléshez szükség van némi praktikára.

2013. nov. 30. 20:02
 18/20 Székely József válasza:
Üdv. ha jól olvastam akkor júniusi kelés az állomány. Igen , ez már elég késő a legjobb a tavaszi keltetés nekem mindig az jött be a legjobban. Ha nem tojnak az sok mindentől lehet. Mivel itt a tél a hideg az nagyon visszavesz belőlük. A takarmány nagyon fontos de én nem hiszek a tojótápban. A lényeg, hogy minél több fajta terményt adjunk az állatnak. Pl.: szemes kukorica+búza+tritikálé+fekete napraforgó(az olajtartalma miatt többet fognak tojni!) +ezeknek az őrleményei és természetesen minél több zöldet adni a tyúkoknak. A mész is nagyon fontos azt hiszem, hogy zeolitnak hívják és elég olcsó. Én pl hamut is szórok szét az udvaron amennyit csak lehet a tetvek miatt. Belehempergőznek és elvileg kimegy a tetű ha egyáltalán van. A másik dolog, hogy kenyeret nagyon ritkán szabad adni nekik de azt is csak áztatva. Az a baj a kenyérrel, hogyha sokat etetjük vele a tyúkokat elférgesednek tőle. Ha netán megromlik a túró vagy a tej azt is bele lehet keverni a daramixbe és úgy nedvesebben mégjobban megeszik. Egy fontos dolog!!! Minden nap friss nem túl hideg nem túl meleg ivóvíz álljon rendelkezésre!! Üdv egy baromfitartó
2013. dec. 4. 21:03
 19/20 A kérdező kommentje:

Kedves József!

Köszönöm szépen az Ön válaszát is!

Nagyjából ezeket csináljuk,kenyeret is csak kb. heti 1-2 alkalommal,és azt is csak minimálisan a héját ha a gyerekek meghagyják.Eddig még 1 tojásom sem volt.Azért bosszantó a dolog,mert egy állományt vettünk anyukámmal és az övé már mindegyik tojik,én meg még 1 tojást sem találtam.Reménykedem,hátha maguktól majd beindulnak,az összes tanácsot hasznosítom.

2013. dec. 5. 07:37
 20/20 Bevica válasza:
Nálunk is ez a helyzet. Mindent megkaptak, de eredmény 0.
2022. nov. 25. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!