Miért nem tojnak a tyúkjaim?
Induljunk el a kályhától.
A tyúk nem azért tojik, hogy Te rántottát ehess, vagy száraz tésztát készíthess, hanem azért, hogy a tojásrakási ciklus befejeztével azokra ráüljön, kiköltse,tehát szaporodjon. (a szaporodási ösztönt az állatoknál csak az önfenntartás írja felül)
A madarakban genetikailag van kódolva, hogy akkor kezdenek tojni, amikor a napok hosszabbodnak,, tehát közeleg a jó idő, ami alkalmas a csibék kiköltésére, felnevelésére.
Kicsit hosszadalmas bevezető volt, de mindenképpen szükséges a folyamat megértéséhez, a tévhitek eloszlatásához.
Gyakorlatra fordítva:
A tyúknál, ha nem volt programozott nevelés, (erre nem térnék ki, mert külön, óriási irodalma van)a 24. héten még nem várható termelés. Majd olyan 27-29 hetes korban.
Addig is, ha "robbanásszerű" tartós téli termelést szeretnél, a napi természetes fényt egészítsd ki 18 órára, mégpedig napi fél órás emeléssel. Ne egyszerre, mert akkor elkotlik a jó része. Ha agressziót, kannibalizmust tapasztalsz, akkor a fényerőt csökkentsd, ne az időtartamot.
Tojni fognak gazdasági abraktól is, de a takarmány harmada-fele tojótáp legyen.(fehérje, mész, vitaminok, mert a tojástermelés nagyon kizsigereli a szervezetet)
A tartási helyen a hőfok ne menjen 17-18 fok alá, mert akkor létfenntartás ösztöne lép előtérbe, és az állat a drága abrakkal fűt, ahelyett, hogy termelne.
Zöldtakarmányt korlátlan mennyiségben kaphatnak a napi 16-20 deka egyedenkénti abrakon felül, ez esetben nem kell vitaminos kiegészítést(pl. Jolovit B) alkalmazni.
Ha nem akarsz tojást kelteni, a kakasokat szedd le az állományról, ne tapossák feleslegesen a tyúkokat.
Ha kérdésed van szívesen segítek.
Kedves doboszoli!
Köszönöm szépen,hogy ilyen sokat foglalkoztál a kérdésemmel!
Azt igen,gondoltam,hogy a szaporodáshoz szükséges a tojás,és nem a mi táplálásunkra.Csak az zavart hogy kb ilyen korú tyúkok szomszédoknál,rokonoknál már tojnak.Tényleg mindet elkövetek,hogy a táplálásuk is megfelelő legyen,de eddig eredménytelenül.Remélem azért majd 1-2 darabot bíztatásként találok nemsokára.Arra nem adottak a körülmények hogy melegítsem őket,vagy fényt biztosítsak többet.Köszönöm a segítséget!
Fájdalom, de minden tiszteletem ellenére ellent kell mondjak az agrármérnök úrnak. Én ugyan csak egy városból szalajtott vidéki legény vagyok, de minden évben megmutattam a falusiaknak, hogy hogyan kell tojást termelni.
Először is, kérdező, mint a mérnök úr jelezte, el vagy késve. Ettől az állománytól sok jót ne várj. Jövőre májusi előnevelt csirkét vegyél, és azonnal állítsd le őket a tápról. Kukorica, búza, árpa, napraforgó, valamint szója keveréket darálj le. (Ha akarod elküldöm a nálam bevált receptet. Igaz, én kijárós, kapirgálós tyúkokat tartottam.) Fontos a takarmányt ledarálni, egyrészt a homogenizálás miatt másrészt, ha egészben adod, nekik kell a zúzában aprítani, jelentős energiaveszteséggel. Nagyon fontos, hogy mindig jó bőrben tartsd őket, mert csak így számíthatsz jó tojóállományra, amely augusztus végén elkezdi, és következő augusztusig 70-75%-os termelést produkál.
Kedves Miquel végül is egyet beszélünk, csak más szempontból közelítjük a dolgot.
A tojótápban sincs alapvetően más, mint amit Te keversz, lényeg a viszonylag magas fehérjetartalom, és a mész kiegészítés a héj miatt.
A fényprogram természetesen nem kötelező, de nem is árt..
Nyilván tojogatnak giz-gazon, konyhai hulladékon tartva is, de az egyenletes, magas szintű termeléshez szükség van némi praktikára.
Kedves József!
Köszönöm szépen az Ön válaszát is!
Nagyjából ezeket csináljuk,kenyeret is csak kb. heti 1-2 alkalommal,és azt is csak minimálisan a héját ha a gyerekek meghagyják.Eddig még 1 tojásom sem volt.Azért bosszantó a dolog,mert egy állományt vettünk anyukámmal és az övé már mindegyik tojik,én meg még 1 tojást sem találtam.Reménykedem,hátha maguktól majd beindulnak,az összes tanácsot hasznosítom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!