Melyik állat intelligensebb? A kutya vagy a ló?
A szamár ,mert már régóta tudja , hogy létezik mesterséges értelem. :)
(csak vicc akart lenni).
Aki kutyával és lóval is dolgozott, bizonyára jobban tudja mint én
de
szerintem másképpen értelmesek.
A macska egyesek szerint nem értelmes
Nem, mert nem követi úgy az ember utasitásait, mint a kutya
Pedig de, csak a mi szemszögünkbol nézve kevésbé értelmes
A malac nagyon értelmes állat, olvasmányaim alapján. Mégse mondják rá hogy az, mert jellemzően nem azért "szeressük"
Szerintem a kutya.
Úgy gondolom, hogy egy ragadozó állat, főleg ha falkában "együttműködve" dolgozik, magasabb értelmi képességekkel kell hogy bírjon mint egy növényevő.
Évek óta van lovam is, kutyám is, de ilyen kérdésen még sosem gondolkoztam el. Mások, annyira mások. Nem is ugyan azt várja el az ember tőlük.
A kérdés nem túl jó, az intelligencia alapvetően az emberi fajra értelmezhető. Hasonló gondolatmenettel kérdezhetnénk:
- Melyik háztartási eszköz az értékesebb? A krumplihámozó, vagy a turmix?
Nincs jó válasz, ahogy kutya és ló esetében sem.
Az intelligencia számomra a fogalmi rendszerekben való eligazodás képességét jelenti - és bármennyire is másként látszik -, az állatok nem képesek a fogalmakkal mit kezdeni. Számukra nem létezik idő, születés, vagy elmúlás, számukra nincs akarat, nincs kudarc, de szeretet és gyűlölet sincs bennük. Minden, ami ennek ellentmondani látszik, csak az alkalmazkodásuk miatt történik és azért, mert viselkedésükbe emberi mintákat "látunk bele". Teszem hozzá, hogy egyes növények alkalmazkodásban, amely ugyan az ember számára nem annyira látványos és fontos, túltesznek kutyán-macskán-lovon... stb., még sem nevezzük "őket" intelligensnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!