A 30db husmarha fajtak milyen surun elenek? Menyi ballara van szukseguk? Es menyi zold kell nekik egy evben?
Szia!
Hát ez elég összetett kérdés.
Átlagosan évi 1 borjúval kell számolni. (ált.286 nap vemhességi idő + húsmarhánál megszokott hogy 6 hónapos koráig nem választják el a borjakat a tehéntől) ezt a fajták kevéssé befolyásolják, leginkább a könnyű ellés-nehéz ellés, a tenyésztésbe állítási idő, születési súly stb. a fajta függő.
Takarmányozás: A húsmarhákat célszerű legeltetni (tavasszal)-nyáron; Mert másképp nem nagyon éri meg. Az hogy a legelő mennyi ideig elég nekik, nagyon függ attól, hogy milyen minőségű az ottani fű. Télen valóban szénával kell kiegészíteni a takarmányt (részemről ezen kívül még valamilyen szemes terményt adnék még egy keveset, energia hordozónak)de hogy konkrétan mennyi bálával... kis bála? nagy bála? egyáltalán kockabála? vagy körbála?
Nem tudom mennyire érdekel a téma, de ha szabad ajánlani könyvet akkor szerintem Szabó Ferenc: Húsmarha-tenyésztés című könyvét érdemes átolvasnod. Nyilván van olyan dolog benne amitől a gyakorlati ember a fejét fogná, és egy kicsit eltérőbben működik a gyakorlatban, de a legfőbb kérdéseidre szerintem ebben választ találsz.
szia. hat koszonom elore is elfogom olvasni a konyvet, ha meg talalom.
kulomben nagy korbalarol lenne szo. tob hektarom lenne, szanto teruletbol. fuves terulet sajnos nem sok kb 2-4ha.
HAT EZ AZ. 30darab tehenem lesz most, azt az egyet nem tom hogy meg eri e? mert amikor borjazna, akkor azt is fel akkarom nevelni es utana eladni. hely az van, takarmany van, csak az a baj hogy nencs akkora teruletem ahol tudnanak legelni. ezert kerdem hogy durvan menyi balla kel.
es ha csak takarmanyal ettetem a borjukat amelyikeket eladom, az jo?
Kamu kérdés!
Mellesleg 1000 bála már 7 000 000 Ft!
30 tehénke pedig minimum 7 000 000 Ft!
Terület, hely, stb +20 000 000 min!
Ezek után van aki elhiszi ennek a 10en éves suhancnak, hogy semmi tudással befektet min 34 000 000Ft-ot?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!