Van itthon 11 tyúkunk. Nagyon jó körülmények között tartjuk őket: van egy nagy baromfiudvar kifutóval és óllal, tiszta vizet kapnak naponta többször, kényelmes és nagy tojóládáik vannak, sok és egészséges biokukoricán élnek ( mi termesztjük ), kapnak gazt is. Ennek ellenére minden héten 1 tojást megesznek, pedig rendes ennivalót kapnak és nem is keveset. Mit tehetnénk ez ellen? Sajnos nem tudunk minden alkalommal kimenni hozzájuk, amikor tojnak, hogy gyorsan kivegyük alóluk a tojást. Az egészségük tökéletes, de akkor mi a baj? A tyúkok pár évesek csak.
Szia! Ugyan én nem vagyok állatorvos, de nekem is több évtizede vannak tyúkjaim. Nálam már vagy két éve nem fordult elő tojásevés. Akármennyire is jó táplálékot kapnak, mégis a vitaminhiány az ok. Én szoktam nekik a kifutóba tenni egy nagy tál sódert. Hidd el, kicsipkedik belőle a meszet és kis kavicsokat. A mész miatt eszik a tojást legfőképpen. Vagy próbálkoztam már azzal is, bevált, hogy az ivóvizükbe konyhasót szórtam. Ahogy itták a vizet kielégítették a só iránti vágyukat. Próbáld ki ezt a két dolgot, nekem sikerültek!
2013. jún. 24. 13:18
2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mindenképpen kipróbálom! Mennyi vízhez mennyi só kell? Jódozott vagy jód nélküli a só? Tengeri vagy sima?
2013. jún. 24. 13:19
3/11 anonim válasza:
Mészhiányra tippelek... Gondolom nem a belsejét,hanem a héját eszik tojásaiknak, ugye???
Esetleg ha van a házatokban valami építkezés-egyéb munkálkodásból megmaradt mész... Elég egy üres meszes zsák is, amibe beleszáradt a maradék...!
Na azt összetöröd, és kiszórod nekik! Lehet segít!
2013. jún. 24. 13:27
4/11 anonim válasza:
Az első válaszoló jót írt, én is ugyanezt tapasztaltam a csirkéimen. Tényleg mészhiányuk van ilyenkor, ezt akarják a tojásból pótolni. A sóder meg a só jó ötlet, meg néha engedjétek ki őket a fűbe kapirgálni, hogy onnan is összecsipegethessék, amit szeretnének.
2013. jún. 24. 13:27
5/11 anonim válasza:
A mész biztos nem válik be! Mi mindig adunk nekik meszet, mégis eszik a tojást.
2013. jún. 24. 14:05
6/11 anonim válasza:
PuriZeo-Gritt. Takarmányboltban vesszük, 5 kg-os csomagolásban van, és az ára 300-400 Ft között van.
Nálunk csak ez vált be.
2013. jún. 24. 17:01
7/11 anonim válasza:
Pffff, nem vagyok nagy csirketartó, de én úgy tudom, hogy ez sokszor nem is hiánybetegség, hanem egy rossz szokás, és egymástól tanulják el =S Ha az egyik elkezdi, a többi ellesi a trükköt, és a büdös életbe nem lehet róla lebeszélni őket, csak kapkodni a tojást alóluk.
2013. jún. 24. 20:06
8/11 anonim válasza:
Én is úgy tudom, ahogy a 7-es írja. Mi is adtunk már nekik mészgrittet, próbáltunk mindent, de ugyanúgy eszik.
2013. jún. 24. 21:25
9/11 roxycs válasza:
mi lenne ha tojáshéjat zúznátok nekik? mi azt szoktuk, nekünk bevált
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!