Tyúkot akarok tartani a tojás eladása céljából persze nem kis mennyiségbe. Legalább 100db tyúkot szeretnék tartani. Melyik a legjobban tojó tyúk ami ami alkalmas ilyen kisgazdaságba?
Szeretném a lehető leggazdaságosabban tartani őket. Tápot szeretnék adni nekik termény darálásra van lehetőségem van egy 5 mázsás darálóm és tápkeverőm. Illetve mi lenne a legjobb keverési arány nekik?
Illetve hogy kb mennyit eszik egy tyúk egy évbe nagyvonalakban?
Válaszokat előre is köszönöm!
Komolyabb tudás kell egy olyan vállalkozáshoz, mint, amit itt megtudhatsz.
Menj el egy jobb könyvtárba, és ott keress könyveket a témához.
Többet, ne egyet.
Sokkal bonyolultabb ez, mint amire itt röviden válaszolni lehet.
A legjobb tojótyúk fajták sem tojnak folyamatosan, megfelelő takarmányozással lehet fokozni a tojástermelést, de annak az lesz az ára, hogy az állomány kimerül, le kell cserélni, mindezt előre ütemezve.
100 tyúk nem kevés, de más szempontból meg kevés, attól függően, hogy mi is a cél.
Kistermelői piacon lehet velük érvényesülni, de a tojás termelés mennyisége nem lesz állandó, lesznek időszakok, amikor a tyúkjaid eladása lesz a jobb üzlet.
Ne akard néhány mondattal letudni az információ gyűjtést, olvass el több szakkönyvet
Ilyen témában a Mezőgazda Kiadó könyvei között keresgélnék, nézz szét, jópárat találsz tyúk-tojás témakörben.
Szia a 100 tyúkot még nem nem mondanám vállalkozásnak, de ez az a szint ami már nem csak hobbit jelent. A legjobb tyúknak a Tetra-h hibrid tyúkfajtát tartom, én is ezekkel foglalkozok, évek óta egy nagyobb tenyész telepről szerzem be őket. Nem a legjobb a napi tojáshozama, de hosszú ideig, kb 4-5 évig tartja ugyan azt a szintet. Én kukorica-búza-napraforgó keverékkel etetem őket, 4:4:2 arányban. Én 20 tyúknak napi 4kg- ot adok, egy tyúk kb 20dkg ot eszik. Persze, lehet ennél sokkal kevesebbet is adni nekik, de a maximális tojáshozam ennyi takarmánynál várható. Tojó tápot nem szoktam venni nekik, régen vettem de nem láttam változást a tojások mennyiségében. Viszont a nevelő tápot ajánlom, amíg nem kezdenek tojni, így hetekkel előbb megindul a tojás.
A tojások éves hozama pedig változó. Ha nagyon meleg van, pl nyáron, napi 7-8 tojást tojik 10 csirke. De van egy vedlési időszakuk, fajtánként változó de általában néhány hónap, amikor 10 csirke 1-2 tojást tojik egy nap. Ez az időszak minden évben növekedik kb 2 héttel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!