Fürjtartással kapcsolatban kérhetnék segítséget?
Fürjeket szeretnék tartani a közeljövőben és néhány dologra nem találtam még választ eddig, hátha itt tudna valaki segíteni.
A fürjeknek lehet füvet, zöldet adni mint a tyúkoknak?
Az olvastam, hogy csanalat összeaprítva lehet nekik adni, de arról nem találtam semmit, hogy adhatok e nekik füvet, esetleg azt is összeaprítva.
Az is érdekelne ki mivel eteti őket.
Így elsőre rendeltem már előre összeállított takarmányt nekik, mert nincs terménydarálóm. Lehet később inkább én állítom majd össze nekik, ha azt javasoljátok.
A másik dolog: ha szeretnék majd esetleg keltetni később, akkor hány kakast érdemes tartani, milyen arányban legyenek a tojókkal?
Amit már most elrontottam szerintem, hogy túl nagy ketrecet építettem, 190 x 85 cm-es, egy egyszemélyes ágy alapjára építettem az egészet.
Úgy gondoltam hogy ekkora helyen mondjuk 20-30 fürj kényelmesen elférhet, de inkább 20.
Nézelődtem az interneten hogy tartják őket és az a szűkös, összezsúfolt megoldás nekem nagyon nem tetszett, lehet van előnye is, de én azt szeretném, hogy jól érezzék magukat az állatok.
Nagyon szépen köszönöm, ha ezekre a dolgokra valaki normálisan reagál, elmondja a véleményét, tapasztalatait!
Én tartottam jópár éven keresztül, de mégegyszer nem csinálnám. Adhatsz nekik füvet, bár ha a tojásra állsz rá és nem a lelki világuk épségére, akkor felesleges. Nálam csak tojó tápot kaptak, nagyritkán esetleg egy kis bodza bogyót és tökéletesen megvoltak rajta. Ha nem kapnak tojó tápot akkor jóval kevesebb tojásra számolj.
Kakasok terén kb 5 tyúkhoz kell egy, szóval ha 20 tyúkot akarsz akkor 3-4 biztosan kelleni fog, feltéve ha jó kelési arányt szeretnél.
Verekedni nem fognak, ettől nem kell félni. Akkor csípik egymást, ha valami hiányuk van, ezt ki tudod küszöbölni eleve a táppal.
Előre jó tanács ha keltetsz kicsiket, napi egyszer főtt tojást morzsolj szét, mert kell a fehérje nekik.
Végül pedig ami miatt én is felszámoltam őket, sajnos hajlamosak a tetvesedésre. A normál atka az még nem is lenne probléma, azt könnyű kiirtani, de őket inkább apró vérszívó tetűk támadják meg, ha időben nem veszed észre, akkor elég durván. Szóval ebbe könnyen el is pusztulnak, cserébe más betegségük ritkán van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!