Mikor számít öregnek egy tyúk?
Szüleim, nagyszüleim még tartottak "kapirgálós tyúkokat", és jellemzően 2 év után lecserélték az állományt.
Ennek megvolt a folyamata, hisz a tyúkok mellett tartoztak csirkéket, azokból is volt évente 2-3 generáció (nem ugyanolyan korú csirke jó rántani, mint amelyik paprikásnak)
A szelektáltan meghagyott csirkék a következő évben már tojást raktak, a 2-3 éves tyúkokat pedig szükség szerint levágták.
Nem is azért, mert a 3 éves tyúk már nem tojik, de a sok éves tyúk, kakas húsa már keményebb, rágósabb ŕs nem szerették a plusz köröket a konyhában.
Az öreg tyúkot, kakast előbb lassú tűzön meg kellett főzni, és utána lehetett finomra megsütni és akkoriban sem szerettek fél napokat eltölteni az ebédkészítéssel, megvolt az üteme a baromfifeldolgozásnak is, 2-3 évesen levágták azokat.
Első évben a legjobb a termelés, a másodikban még jó, a harmadikban már "öreg", vagyis selejtezésre szorul.
Nincs olyan, hogy "kitojatva", ha nincs rendesen takarmányozva, akkor is rosszabb lesz a második év teljesítménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!