Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Egy 4 fős család körülbeli...

Egy 4 fős család körülbeli ellátásához milyen és kb. hány darab állat kell?

Figyelt kérdés

TUDOM HOGY AZ ÖNELLÁTÁS NEM MEGOLDHATÓ TELJESEN!

A kérdésre válaszolj ha abban nem tudsz segíteni ne irj feleslegesen légyszives.

Nagyjábol tisztában vagyok a számokkal de kiváncsi vagyok hogy mások mint mondanak mennyi kéne.

2023. szept. 17. 19:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
92%

Nagyszüleim így éltek, nemrég haltak meg. Mama 88, papa 85 évesen. Végig tiszta elmével és teljesen önellátóak voltak.

20 tyúk, 1 tehén, 1 kecske, 2 disznó elég. 20 tyukkal van kb napi 8 tojásod (ha nem tápolod). 2 disznó elég egy évre. Kecske meg tehén ad elegendő tejet.

Egyébként ha már az állatok, úgy az igazi ha a zöldségeket is magadnak termeled meg.

Paradicsom 20 palánt, paprika 10.

Kell még krumpli, hagyma, répa, káposzta, uborka, tök.

Ezenkívül volt 4 hektár földje, kukoricának, búzának, árpának (ugye ha bio-t akarsz, akkor az se mindegy mivel eteted a jószágot).

Gyümölcsnek alma, meggy, szilva (lekvár vagy pálinka :D), barack, birs, cseresznye, körte, málna, szamóca volt.

Diófa is.

Ehhez persze kellett egy nagy udvar, 4000 nm az udvar a portán.

Boltba nem nagyon járt, csak cukrot meg sót vett.

2023. szept. 17. 22:05
 12/19 anonim ***** válasza:
66%
A 11-es által írt számok két főre vonatkoznak, ha nálatok négy felnőtt van, akkor mindent szorozz meg kettővel.
2023. szept. 17. 22:25
 13/19 anonim ***** válasza:
78%

"TUDOM HOGY AZ ÖNELLÁTÁS NEM MEGOLDHATÓ TELJESEN!"

Pedig létezik olyan, aki megoldja. Nem is egy. Mindent maga gyárt. Csak föld terület kell hozzá, ennyi az egész.

2023. szept. 18. 00:30
 14/19 anonim ***** válasza:
83%
Számolj azzal is, hogyha nagy az állatállomány azt etetni kell és ha ezt nem tudod önerőből megoldani akkor annyira költséges lesz, hogy nem éri meg tartani. Fél évet már úgy kell számolni, hogy nem fognak tudni legelni. :)
2023. szept. 18. 00:33
 15/19 anonim ***** válasza:

Két jó nagy hízó (200kg+/db), meg 100 alatti baromfilétszám a húst bőven fedezni tudja 4 fő számára. (Persze ez attól is függ, hogy mekkora darabok az a 4 fő. 60-70 kg-os emberekhez írtam az állatlétszámot.)

A hízók kiválthatók 1 db 600kg+os húsmarhával is, de akkor a zsírt vagy baromfikból szerzed (liba, kacsa), vagy veszed. (A hízók kiválthatók birkával, kecskével, stb.)

2023. okt. 12. 07:00
 16/19 anonim ***** válasza:
15: Ekkora állomány már annyi pénzbe kerülne, hogy jobban megéri egész évbe a boltból venni a cuccokat :D
2023. okt. 12. 22:42
 17/19 anonim ***** válasza:

#16 Mennyire figyeled a bolti árak alakulását ilyen 20℅ körüli átlagos inflációnál? A kajánál volt 40% is. Persze spórolni is lehet, ha az ember mindig csak árstoppos farhátat eszik. 🙂 (Nuku tepertő, hurka, kolbász, abált szalonna, füstölt sonka és csülök, stb..stb.)

A takarmány is brutál volt tavaly, az idén meg vicc lett.

Olyan (3)..4..5 ha kell ennyi állat takarmányozásához. Aki ügyesebb és ért az állattartáshoz, földműveléshez, stb kevesebb területtel is ki tudja hozni, esetleg még bióban is. Ez utóbbit meg megvenni bárhonnan is felér egy anyagi katasztrófával. (Meg ilyen már nincs is szinte sehol sem. Ott tartunk, mint a Hofi viccben, hogy "ki az aki válogat?")

Idáig lettünk lezüllesztve egy kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országban. A Kádár rendszer második felétől volt egyfajta pillanatnyi aranykor, a háztájizással, aztán a rendszerváltástól elindult a lejtmenet. Falun nem éri már meg a termelés a kiszámíthatatlanság miatt. Majd a műhús, az majd megold mindent. Ócsó, finom, jó. Meg a rovar- és kukacevés. Nagy a technikai fejlődés, csak jó emésztőrendszer kell hozzá. Az okostelóból az M. I. majd jól megmondja, hogy mit együnk, hogy mi a jó és egészséges nekünk. 🙃 Sajnos itt tartunk.

2023. okt. 13. 06:51
 18/19 anonim ***** válasza:
17: Régen se volt jobb kedves 17. :) Disznós történetet ismered ugye? :))
2023. okt. 13. 17:43
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

#18 A falunkban minden háznál voltak ólak. Az utcákban legalább egy-két istálló. Ma az ólak és istállók ~80%-a üresen áll. (Vagy már nincs is ól, garázs van helyette.) Max néhány baromfi kapirgál itt-ott.

Most jobb a helyzet, vagy sem?

Ja, nem csak az ólak üresek. Egyre több az üres ház is, tehát egyrészről rohamosan fogyunk, másrészről a fiatalok a városias életet választják.

Egy kis visszarévedés:

Nyaranta a dédszüleimnél töltöttem a nyáriszüneteket (1980 körül). Volt 3 disznóól. Mögötte jó nagy trágyakupac. Bűz, legyek, minden. Anyakoca, hízók, stb. Emlékszem a nagy moslékos vödrökre a fa keverő lapockával. A széna, vagy borsóliszt jellegzetes illatára.

Most egy fiatal család lakik már ezen a helyen, ők vették meg, miután kihalt a házból minden ősöm. Az ólak és a trágyagödör helyén most mi van?

Szép nagy kék úszómedence. Guglin jól látható.🙂

Napjainkra kristálytisztán látszik, hogy kiknek az érdekét szolgálta a rendszerváltozás, az uniós csatlakozás. Egyenlőbb és ezért igazságosabb is, ezáltal élhetőbb is volt az átkos ebből a szempontból. Nagyobb mára-már az "állatjólét", mint magáé az állattartóé. Az állattartó nyugodtan meg is dögölhet a fennálló rendszertől, előbbre való és előbb vizsgálgatják a jószágjai egészségét, mint az állattartóét.

Nem sírom vissza az átkos rendszert, mert az egy zsákutca volt, de hogy ez a mostani is egy nagy sz.r, az is biztos. Az élelmisz.rok tekintetében mindenképpen.

Glutén, laktóz, fiszem-f.szom és mégis tiszta göthös az egész ország, világ. Csodálkozik a sok nagyokos, hogy ez hogy lehet? Miközben CGF-el, szójával, meg mindenféle agyonkezelt moslékkal etetik a jószágokat. Mert nagy az állatjólét ugye. Nagy fenéket.

Nekem nagyon megfelelt az őseink hagyományos állattakarmányozása is. A húsok is finomabbak és egészségesebbek voltak, mint most.

Az este hazahúztam a trágyaszóró kocsit, mert végeztem a kiszóràssal. A csatornák tisztító nyílásából mosószer szaga lengedezi be a falut. Micsoda kontraszt. Az érett istállótrágya szaga, meg a mosószeres csatorna szaga. Melyik a hasznosabb a talajaink számára? 🙂

A malacos Hofi vicc, nagyon jó.

Az EXPORT..-PORT..-Port..-port volt a minden. Az a sok habzópofájú komcsi téeszelnök, párttitkár, tanácselnök, képviselő, és talpnylóik stb, mindig ezt szavalták. Közben a háttérben meg eladósították az országot több életre előremenően.

Mondjuk a Rákosi rendszerben még nem éltem, de meséltek róla ezt-azt elődeim.

A húsmarhánál is hasonló a helyzet. A java külföldre megy. Törökbe, meg ilyenek.

2023. okt. 14. 07:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!