Mekkora hely kell kb 10 db libának, hogy ne tudják lelegelni az egész füvet?
Tartunk libákat, és itt, ahol most lakunk, nagyon jó helyük van. Mindennap ki vannak engedve a hátsó udvarba, ami jó nagy és így egész nap tudnak legelni, és nem is tudják kiírtani a füvet (még néha füvet is kell nyírni).
Viszont költözni fogunk, ha kész lesz a házunk, de ott biztos, hogy kisebb helyük lesz a legelésre. Mennyi az a terület, ami még elég nagy ahhoz, hogy ne tudják lelegelni/kitaposni a füvet teljesen? Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Nehéz kérdés...
Kb. 2-3 hete van 5 növendék libuskám, a kifutójukat elég hamar kiírtották, most megkapták az egész kertet, ami 450-500 nm zöld fövet jelent. Kissé gondozatlan, úgyhogy nehezen is haladnak vele, elkezdtük belocsolni, mert a nagy része száraz. Ezen a területen én úgy látom, hogy "elvesznek", mindig vándorolnak egyik kedvenc helyükről a másikra, de tartós tapasztalatom nincs. Az biztos, hogy ahol állatot tartasz, az meg fog látszódni, úgyhogy mindenképpen valahogy forgóba osztanám fel a területet, hogy legyen ideje és lehetőséges regenerálódni. Hiába adsz oda nekik 1 hektárt, évek múltán az is meg tipródni. Úgyhogy inkább legyen 2-3 rész, ami között tudsz váltani, szerintem 100-200 nm-rel így jó vagy. Ha nem tudod felosztani, akkor 300 nm felett maradnék.
A libak nem lelegelik a fuvet, hanem kiirtjak (a savas kakijukkal). Ahol libalegelo van, ott kihal a fu egy ido utan.
A birkak a "funyiro" allatok, az o szekletuk tragya a funek, de a libak szeklete savas irtoszer.
2-es a madarak ürüléke sosem savas, hanem inkább lúgos.
Megfelelő területen az is eloszlik, és a benne lévő karbamid ugyanúgy hasznosul tud.
Ugyanígy a birka is kiírtja a füvet, ha kis helyen van.
a madarak uruleke erosen hugysavas, a pH ertekuk 3-4. Az urulekben levo feher anyag tomeny hugysav, lemarja a festeket a kocsidrol is, ha nem mosod le idoben. A madarak uruleke csak akkor hasznos a kertben, ha nem tomenyen kapja a talaj a libatragyat, hanem bekeverve komposztba vagy egyeb tragyaba.
Ezzel szemben a birkak szeklete enyhen lugos, ami segitHET a libak altal elsavasitott talaj rendbehozasaban (segitHET, de nem biztos, hogy eleg is)
Köszi a válaszokat!
Nem tudom sajnos mekkora helyen vannak most (talán 500-600 m2), de itt már 2 éve legelig a füvet. Igaz az elején csak 4-en voltak aztán mindig megtartottunk párat a keltetésből.
Ahogy írtam nem tudták kiírtani még, sőt nyírni is kell mellettük, mert nem bírnak vele :D.
Ahol sokat vannak (ahol az itató illetve a kajájuk van) ott foltokban azért hiányzik a fű, de azonkívül mindenhol nő ugyan úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!