Aki tart húsnyulakat el tudná mondani, hogy milyen fajtákat, és hány darabot?
Kosorrút, vagy bármilyen logó fülűt állófülűvel TILOS keresztezni. Durva fogproblémák jöhetnek így létre.
Másfelől, én a német lepke óriást ajánlom, nagy az alomszáma, és a legjobb a növekedése. 1 hónap = 1 kg. Igaz, 6-7 kg-ig nőnek, de én már 4,50 kg-nál vágok.
Közepes anyára óriás bakot maximum akkor teszek, ha az anyának nagyon jó a nevelése, és sokat fial. Különben felesleges az anyán spórolni.
Még a magyar és székely óriásról hallani jókat, hogy szívósan és jó a húshozamuk. Sajnos nem volt még szerencsém a fajtát megismerni.
1-es, ennek az a logikája, hogyha már nap mint nap dolgozik velük az ember, legyen a szemnek is kedves. Attól, hogy valami szép még lehet gazdasági értéke, és fordítva.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
4,5 kg-nál vágsz?
Az mennyi idő? Gondolom nem 84 nap
Esetleg privátban tudnál mesélni, hogy hogy tartod a nyulaidat?
Mert lenne pár kérdésem, ha nem gond😅
4,50 a max, kisebb nyulakat szeretek elkészíteni, ugyanis csak saját részre vágok. Ez ugye, általában így 4 hónapra vágok. Magyar óriásra írják, hogy 12 hetes korra már vágható - nem tudom, nem tapasztaltam.
Nálam ráérnek növögetni, hízlalni, eleve 2 hónapos korban választok (ami a legtöbb tenyésztőhöz képest késői, de szerintem ennyi idő kell az anya mellett). Elviekben csak a hibridek hozzák a vágásérettséget 84 napra, de ennyire nem vagyok benne.
Szerintem családi gazdaságban érdemes egy jó fajtára ráállni (és nem kell ennyire centizgetni), azért a német lepke 1 kg/1 hó gyarapodása szerintem nagyon jó.
Privátban, de itt is nyugodtan kérdezhetsz, ahol kényelmesebb.
Nálam kb félintenzíven vannak tartva, ami annyit jelent, hogy ketreces (de telipadozatos) tartás, árpa + lucerna ad libitum van előttük, tápozni nem szoktam, nem is nagyon szeretik kicsinek se.
Ősszel és tavasszal pároztatok, mint írtam 2 hónapig vannak az anyánál a kicsik, választás után szintén 1,5-2 hónap a vágás érettség. 4,5 kg az már nagyon a teteje, általában 4 kg-nál már vágok. Így is lejön kb 1,5 kg bőr, zsiger, fej, de van mikor több.
4,0-4,5 után nálam már elkezdenek zsírosodni, valószínűleg nagyobb hely kéne, hogy izmosodjanak, de én nem szoktam filézni, darálni, vagy kolbászt készíteni, így csontosan nem is szeretem a nagyobb nyulat, mert nem fő meg vagy sül át rendesen.
Az anyák változó, hogy mennyit pihennek, 1-2 hónapot + ugye az egész nyarat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!