Igen.
De ha nincs borjú, tej sincs.
"Hideg fülek, megnövekedett légzési sebesség, légzési elakadás, izomgörcsök, bénulás és eszméletvesztés, ami kómához és halálhoz vezethet. Ezek a hypocalcaemia vagy más néven tejláz tipikus tünetei"
A tőgygyulladás hasonlóan ocsmány dolog, amit már a hibás vagy durva fejés is okozhat- Nehezen gyógyul, ezt fontos tudni róla. És hogy a legkisebb problémád lesz hogy véres, gennyes a tej a gondatlanságod miatt.
Igen. Igen. Igen.
Így, sorrendben.
Kémény100
Nem csak a fejést, de a tehenet is az ember találta ki. Normál értelemben nem létezik vadon élő szarvasmarha.
Egy erősen domesztifikált állat, amelyik évezredek óta arra lett tenyésztve, hogy több tejet adjon.
Szerinted egy holstein-fríz marhát, ami napi 60L tej termelésére van beállítva mégis melyik borjú fog leszívni?
Még a sajtüzemek 20-30 literes termelési átlagai is magasak egy borjúnak.
Alapvetően igaz, hogy a kereslet-kínálat alapon megy a tejelés, vagyis a fejéssel (IS) van fenntartva a tejelés, de ha egy marhát egyik napról a másikra (de ha még csak el sem telik a 24 óra, hanem a beállított idő lejár) nem fejed meg, bizony a fent leírt betegségek fel fognak lépni.
De biztos a 250 éves szakma téved, és minden orvosi cikk és szaklap kamuzik ezzel kapcsolatban. De még minden gazda is le van fizetve.
Utolsó!
60 liter nappnta az brutálisan sok.
Sokkal kevesebb ennél az üzemi átlag.
Tudom, hogy sok. De mostmár nagyon célozzák a 70-et is...
Ahol én jártam üzem, az minőségre ment magyar tarkákkal, ott 23 kg körül volt az átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!