Milyen kerítés szükséges mangalica szabadtartásához?
Disznó paradicsom.
Kicsi a szökési hajlam, de ha pont a kerítés túloldalán lesz a finom falat akkor bizony a kis tank ledönti.
Nekem kissebb területen vannak a disznóim villanypásztorral kerítve.
Nagyon tisztelik a villanypásztort , nincs szökés.
Ha adsz nekik egy kis takarmányt, nem sokat, inkább csemegének, akkor az lesz az előnye,hogy sűrűbben oda járnak ahol adod nekik a csemegét. Mennyibe kerül a terület lekerítése?
Bízom benne, hogy nem lesz gond. Ez jó ötlet a terület közepén ki alakítok egy etetőt.
Sajnos nekem villanypásztorra nincs lehetőségem.
Milyen tapasztalataid vannak a hús minőséget illetően, mondjuk a karámban tartott táppal táplált disznóhoz képest.
Illetve, arról mit gondolsz, hogy megfelelő kondícióban lesznek ha csak minimálisan adok nekik plusz takarmányt azon kívül amit össze tudnak szedni?
Cölöpök+kerítés, 1 millió forint körül mozog durván.
A húsuk zömökebb sűrűbb hatású és jobb illatú nyersen mint a bolti.
A területhez a kiegészítő csemege mennyiségét tapasztalati úton célszerű beállítani,hogy a túrásuk csak akkora talajsebet okozzon ami még magától helyre tud állni. Ha kis helyen vannak sokáig,annyira feltúrják,hogy kopár lesz a terület. Nálam több kisseb területen túrhatnak, mindig más területre vezetve, többi terület pihen. Ahol bolygatták ott a disznó paraj nő ki, és azt imádják, csemegének adom. Semmi tápot,gyógyszert nem kapnak, szaporodnak, egészséges utódokat nemzenek. Egy!ást segítik a utód gondozásban.
Ám egy hiba van ilyenkor.
Ha úgy szűlnek, hogy kb 1 hónap különbséggel és ninvs nagy területük, akkor csak az egyik almot hagyják életben. Cserébe két anya táplálja a kis cocókat.
Azt ajánlom első és második évet fogd fel kisérletként, mert meg kell tapasztalni az igényüket ,életüket, majd a 3. évtől már jól lehet csinálni.
Nálam így történt.
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Igen a tapasztalat szerzés az mindenképp hasznos.
Még az érdekelne, hogy engem mennyire tűrnének meg, ha sétálok a területen, illetve más háziállatokat, bárány, kecske, kutya, tyúk.
Agresszív állatok? Vagy, ha rendszeresen találkozom velük, akkor ismerni fognak?
Inkább távolságtartóak,de kiváncsiak.
Végletekig kerülik a konfliktust.
Egy esetben váltak harciassá, amikor a kicsikről gondolják,hogy veszélyben vannak.
Elsőnek csámcsognak, aztán figyelmeztető érintés a szájukkal,utána harapás.
Amikor vágásuk volt, saját magukért nem támadtak, csak hátráltak, de gyermekeikért mindent megtesznek.
Amikor 1 hetesek voltak a kicsik ,leültem mozdulatlanul,hogy odajöhessenek megszagolni. Ekkor még csapatban mozognak mint a halraj. Miközben közelítettek a három felnőt malac körbe állt engem és figyeltek mi történik. Amint a kicsik visszahátráltak a nagyok is odébb álltak.
Más állatokkal kijönnek. Nálunk a kacsák rájöttek,hogy a vályújukban van csemege. Egyre többen bejárnak oda.
Kutyával is el vannak.
Kecske is volt bent náluk, jól kijöttek,de a kecske a kerítésüket tönkre tette.
Dagonyázni nagyon szeretnek. Ivás után kiborítják a vizüket és abban dagonyáznak.
Valami még érdekel?
Merre van a terület?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!