5 db. tyúk mennyi tojást ad naponta?
A napsütéstől, és a takarmányozástól nagyban függ.
Ha nagyon formában vannak akkor 5 tyúk akár 7 tojást is adhat egy nap alatt, de lehetnek nullás napok is.
A tojásfarmokon a csirkék éjszakára teljes spektrumú lámpával vannak "fényben" tartva.
Aktív tojó időszakban a tyúk naponta tojik egyet, ha megfelelően van táplálva.
Búza, tört kukorica, szabad tartás, azaz kapirgálhat a fűben kedvére. Ajánlott ilyenkor a már felhasznált tojás héját is oda adni neki, mivel nagy kalcium forrás számára.
Míg kisebb,csibe vagy jérce, főtt tojással is etethető, darával kiegészítve.
1 év kor után, már ajánlott vitamin készítményekkel is el látni, és minnél többször szabadtartásba engedni.
Ezenkívűl a higéniára nagyon oda kell figyelni az év minden napján.
Rendszeresen kell takarítani ott, ahol aludnak.
Fontos még az is, hogy ne érje őket stressz helyzet, ugyanis ez akár a tojásrakásra is kihathat.
Elnondható, hogy ha minden körülmény adott, 5 tyúk, 4-5 tojásal honorálja a megfelelő tartást.
Sok sikert.
Nos... A tyúk, mint minden baromfi, ciklusokban tojik. Ez nagyjából hasonló a nők menstruációs ciklusához... Mondom nagyjából!!!
Érdemes a tyúkoknak száraz, oltott metszet adni nem lisztes, de apróra őrölt formában, ez javítja a tojások héjának a minőségét. A tojótáp véleményem szerint rontja a tojások minőségét. 5 tyúktól, napi 3-5 tojást várhatsz, megfelelő körülmények között.
Falusi vagyok. Van 7 tyúkunk (+ egy kakas)
Ritkán tojnak egy nap kétszer. Az eddigi max tojásszám 9 volt.
Tojótápot még én se láttam, nem hogy ők. :D
Amit kapnak: kukorica, búza, zöld (nem sima fű, hanem gyermekláncfű, a saláták alsó levele, s ilyenek) , tojáshéj, tök. De a régi galuskaleves maradékát is simán becsipegetik. Meg a félig rothadt, csigarágta epret is szeretik. Meg magát a csigát is, de csak a házast. :D Vagy ha pl kapok egy olyan nagy (5+ centis) sáskát, akkor azt is hátradobom nekik.
A tyúk etetésében az a lényeg, hogy minél kevesebb pénzt kelljen rá költeni. (Úgy értem, hogy ne vedd az ételüket, hanem a kerten belül old meg)
A madártetűre vigyázunk. (mert ha elszaporodnak, akkor kevesebbet tojik a tyúk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!